Hlavní obsah

Ukrajina není bordel, protestovaly stylově svlečené ukrajinské feministky

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské feministky v úterý opět protestovaly. A jak je jejich zvykem, spíše nahé než oblečené. Tentokrát si vzaly na mušku novozélandské rádio Rock FM, které slíbilo svým posluchačům šanci vyhrát ukrajinskou nevěstu.

Článek

Devět žen z feministické skupiny Femen protestovalo v ukrajinském Kyjevě nahoře bez proti soutěži novozélandského rádia, které nabízí jako hlavní výhru v soutěži ukrajinskou nevěstu. Lidem se tak naskytl kuriózní pohled, když polonahé děvy protestovaly s transparenty jako "Ukrajina není bordel" či "Vítejte do pekla".

"Pointou je to, že rádio vidí ukrajinskou dívku jako pouhý objekt. Ale přece chtějí najít pro někoho ženu a ne objekt. Proto jsme proti tomu. Je to žena - žijící osoba. A oni ji vnímají jako nějaký dárek," řekla jedna z protestujících žen Ina Shevchenková.

Soutěž rádia Rock FM "Win a wife" (Vyhraj manželku) se setkala se smíšenými reakcemi i přímo na Novém Zélandu. Její zrušení totiž žádali nejen ukrajinští politici, ale i novozélandští. Přesto však soutěž přilákala 1300 účastníků. Vítězem se stal jistý Greg, který vyhrál 12denní cestu na Ukrajinu, která měla začínat v hornickém městě Doněck. Na místě si pak má vybrat společnici, která s ním bude dovolenou trávit.

A ukrajinské feministky to tentokrát vzaly při jednom. Ve svém protestu si stihly i postěžovat na cestovní kanceláře, které na Ukrajinu pořádají zájezdy se sexuálním motivem.

Skupina Femen protestuje nahoře bez takřka každý měsíc. Počátkem února se například feministky odhalily proto, aby daly najevo svůj nesouhlas s vládním nařízením, které mělo za cíl zakázat obyvatelům měst sušit na balkónech spodní prádlo a objevovat se na nich v negližé či zcela bez prádla v průběhu fotbalového Eura 2012, které bude Ukrajina hostit.

Reklama

Výběr článků

Načítám