Hlavní obsah

Ukradený artefakt z Pompejí visel téměř 50 let v belgickém domě na schodišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Belgická rodina zažila pořádné překvapení, když vyšlo najevo, že suvenýr dovezený před téměř padesáti lety z Itálie je ve skutečnosti vzácný artefakt ze zaniklého města Pompeje. Celou dobu přitom zdobil schodiště.

Foto: Profimedia.cz

Pompeje (ilustrační foto)

Článek

Dnes pětaosmdesátiletý Raphaël De Temmerman byl v roce 1975 i se synem Geertem na dovolené v Itálii. Při prohlídce Pompejí je tam oslovil cizí muž a nabídl jim ke koupi ne zcela obvyklý suvenýr, šlo o kamenné desky, na nichž byla vytesaná scéna.

Raphaëlovi se tyto předměty líbily, a tak si je odvezl domů do vesnice Herzele v belgické provincii Východní Flandry a ve svém domě je nechal nainstalovat na schodiště. Tam zůstaly až do dnešních dnů, kdy se o ně začali zajímat italští odborníci.

Raphaël se totiž na stáří chystá z domu odstěhovat, a tak jeho syn Geert pro jistotu nechal prověřit, zda starý suvenýr na schodišti není dražší, než si dosud mysleli. Dílo si tak přijeli prohlédnout lidé z muzea v Tongerenu, které se zaměřuje na galskou a římskou historii, a hned druhý den u De Temmermanů sepisovali protokol policisté.

Jde totiž o vzácný autentický předmět z Pompejí, jenž byl zhruba v červenci 1975 ukraden. Experti ještě potřebují definitivně potvrdit, že jde skutečně o původní artefakt, jehož hodnota je nevyčíslitelná, ale podle informací serveru Archyde se rodina nemusí obávat žádných obvinění, ani když se pravost prokáže.

Naopak by se možná mohla dočkat i nějaké odměny. Italské úřady totiž pochopitelně chtějí dílo vrátit na původní místo, ale v takovém případě po nich syn Geert bude chtít kompenzaci za to, že rodina tento artefakt uchovala ve výborném stavu.

Zato otec Raphaël v prvé řadě přemýšlí, co se to vlastně stalo. „Je to opravdu šílené. Turisté se celou tu dobu museli dívat na repliku, zatímco originál visel u nás na schodišti,“ řekl serveru 7sur7.

Italská policie objevila Botticelliho obraz za miliardy, který byl více než 50 let nezvěstný

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám