Hlavní obsah

Italská policie objevila Botticelliho obraz za miliardy, který byl více než 50 let nezvěstný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská policie objevila v rodinném sídle poblíž Neapole obraz renesančního mistra Sandra Botticelliho, který byl více než 50 let nezvěstný a odborníci jej považovali za ztracený. Hodnota díla z 15. století, které zobrazuje Madonu s dítětem, se odhaduje na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Malba je ale ve velmi špatném stavu a čeká ji zásah restaurátorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obraz původně visel v neapolském kostele Santa Maria della Caritá, ale úřady jej v minulosti svěřily do úschovy důvěryhodné místní rodině.

Z neznámých důvodů pak ztratily přehled o tom, kam dílo deponovaly, a domnívaly se, že se po malbě slehla zem. Mezitím si ji však rodina v městečku Gragnano předávala z generace na generaci.

„Úřady naposledy kontrolovaly soukromou rezidenci, kde se Botticelliho malba nachází, před více než 50 lety. Potom se na ni zcela nevysvětlitelně zapomnělo,“ uvedl Massimiliano Croce z neapolské policie, který má v popisu práce ochranu kulturního dědictví.

Podle něj se nyní zkoumá, kdo je právoplatným vlastníkem díla.

Kunsthistorik Peppe Di Massa uvedl, že obraz Madony s dítětem pocházející z Botticelliho pozdního období patřil k jeho milovaným dílům, protože podoba Madony je inspirována jeho milenkou a múzou Simonettou Vespucciovou, která zemřela ve 23 letech.

Deník The Guardian s odkazem na knihu Ronalda Lightbowna napsal, že Botticelli obraz Madony s dítětem daroval papeži Sixtovi IV. a ten jej pak věnoval malému kostelu v Kampánii, aby získal přízeň rodiny Medicejských, kteří v oblasti měli majetek.

„Papež ho věnoval malému venkovskému kostelíku jako projev úcty, aby získal ekonomickou podporu mocné rodiny Medicejských pro financování dokončení Sixtinské kaple v době, kdy bojoval s penězi,“ citoval Di Massu list La Repubblica.

Určit hodnotu Botticelliho obrazů je složité, protože většinu z nich vlastní světová muzea a galerie a prakticky se neprodávají v aukcích. V roce 2021 se jeho portrét mladého muže držícího medailon vydražil v New Yorku za 92,2 milionu dolarů (dvě miliardy korun).

Vzácný obraz ze 13. století nalezený v kuchyni vystaví v Louvru

Koktejl

Reklama

Související témata:
Sandro Botticelli

Výběr článků

Načítám