Hlavní obsah

UFO na dně Baltu je zřejmě nacistické protiponorkové zařízení, tvrdí expert

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tajemný šedesátimetrový objekt na dně Botnického zálivu, který údajně blokuje elektroniku v okruhu 200 metrů, není podle švédského experta Anders Autellus žádné UFO. Bývalý námořní důstojník a odborník na 2. světovou válku na moři považuje naskenovaný objekt za součást nacistického protiponorkového systému.

Němečtí vojáci kladou protiponorkové bóje

 
Článek

Podle něj jde zřejmě o pokusné zařízení a šedesátimetrový objekt je jakousi základnou z betonu, k níž byla ukotvena protiponorková síť, která měla sloužit ke zmatení signálů nepřátelských ponorek - tedy především ruských a britských, které byly na severu Evropy aktivní.

Autellus zdůraznil pro list Daily Mail, že nalezený objekt může být velice významným objevem. Navíc upozorňuje, že Britové budovali za války obdobná zařízení. Podle něj je houbovitý objekt na dně moře nejspíš zkonstruován z dvouplášťového betonu, k němuž byla natažena kovová síť sloužící k matení radarových signálů. Ta časem zerodovala a zůstaly po ní díry, na které upozornili potápěči z expedice Ocean X, kteří objekt vloni našli a nedávno se k němu dvakrát potopili.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z poslední expedice zkoumající UFO v Baltu

Se závěry švédského experta souhlasí i člen expedice Open X, profesionální potápěč Stefan Hogeborn: „Je to dobrý kandidát pro rozřešení této záhady. Objekt leží přímo pod plavebními trasami. Známá nacistická anitiponorková zařízení nebyla nikde v oblasti tak masivní."

Autellus však zdůrazňuje, že oblast měla pro Třetí říši strategický význam. Tudy proudila do Německa kuličková ložiska pro jejich tanky, obrněné transportéry a nákladní automobily. Narušení jejich pravidelného přísunu by chod mašinérie během vrcholící 2. světové války mohlo vážně narušit. A ačkoli nacisté Balt kontrolovali, sovětským ponorkám se sem dařilo pronikat a v roce 1942 zničili 20 německých lodí. Němci proto v březnu 1943 instalovali v Baltu 55kilometrovou protiponorkovou síť ve Finském zálivu.

Otázkou nicméně zůstává, proč v okruhu 200 metrů přestávají potápěčům fungovat kamery a jiné elektronické přístroje.

Reklama

Související články

Záhadný objekt na dně Baltu blokuje elektroniku

Záhadný objekt na dně Baltu se s dalším zkoumáním potápěčské expedice Ocean X stal ještě tajemnějším. V okruhu 200 metrů kolem objektu, který leží v hloubce 85...

Výběr článků

Načítám