Hlavní obsah

Účastníci oslav králových narozenin neodhadli kapacitu člunu a vykoupali se v amsterdamském grachtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neplánované intermezzo přichystala o uplynulém víkendu asi dvacítka lidí účastníkům oslav nizozemského státního svátku – Králova dne – v Amsterdamu. Aktéři vsuvky se jako tisíce dalších radovali při plavbě po grachtech (vodních kanálech), ale s odhadem kapacity svého člunu to zjevně přehnali.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Obyvatelé Amsterdamu při oslavách státního svátku – Králova dne

Článek

Když se po ukončení pouti jejich plavidlo přiblížilo k nábřeží, aby pasažéři mohli vystoupit, člun se naklonil a cestující doslova vyklopil do chladné vody.

Většina pak komplikovaně šplhala po zdi kanálu na nábřeží, v čemž jim vydatně pomáhali jiní účastníci národního veselí.

Králův den se v Nizozemsku slaví tradičně 27. dubna, kdy má panovník Vilém Alexandr narozeniny. Jde o jeden z nejdůležitějších státních svátků. Letos král slavil 57. narozeniny.

O tomto dni Nizozemci vycházejí do ulic a oddávají se bujarému veselí. Pod širým nebem se slaví, tancuje, hraje hudba, alkohol teče proudem a po amsterdamských grachtech se plaví nazdobené čluny s dobře naladěnými pasažéry.

Sobotní incident slavnostní atmosféru nijak nenarušil, tím spíš, že se při něm nikdo nezranil. Účastníci koupele mohou mluvit i o troše štěstí, že se jim incident přihodil nyní – za vlády Viléma Alexandra.

Když totiž do roku 2013 vládla jeho matka, královna Beatrix, slavil se v Nizozemsku Královnin den podle jejích narozenin, a ty připadají na 31. leden.

Amsterdam chystá stěhování čtvrti červených luceren do obřího erotického centra na periferii

Koktejl

Výběr článků

Načítám