Hlavní obsah

U slovenského Lačnova neplatí gravitační zákon

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ocelová koule se kutálí do kopce, voda teče opačným směrem a autobus se rozjede nahoru. Tohle se děje na záhadném vršku u obce Lačnov na východě Slovenska. Jak informoval server tvnoviny.sk nikdo zatím nechápe, proč tomu tak je.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Voda v místě neteče tam, kam by podle všeho měla.

Článek

Na záhadné místo se rozjeli studenti prešovské stavební průmyslovky, aby tyto nepochopitelné jevy vyzkoušeli na místě. Profesoři ani studenti nechtěli věřit tomu, co viděli na vlastní oči. Jejich autobus zastavil na zmíněném kopci a po odbrzdění se pohnul do kopce. Řidič jen nechápavě kroutil hlavou. „Dá se říct, že je to celosvětová rarita,“ uvedl ředitel průmyslovky Stanislav Repeľ.

Studenti při dalších pokusech položili na silnici ocelovou kouli a ta se kutálela směrem nahoru. Rovněž na skateboardu se mohli studenti vozit opačným směrem. Největším překvapením byl pokus s vodou. Tekla totiž opačně - do kopce. Dokonce i tehdy, když mírně zvýšili sklon okapové roury, do níž vodu vylili.

„Proměřili jsme to. V těchto místech je čtyřprocentní stoupání. Funguje to však opačně,“ nechápavě kroutila hlavou učitelka geodezie Viera Petrušková.

Tajemný kopec zůstává záhadou. Místo prozkoumají další odborníci, aby zjistili, co způsobuje tento neobvyklý jev.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám