Hlavní obsah

U skotských břehů je na prodej idylický ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U západního pobřeží Skotska je na prodej malebný ostrov, který je pro mnohé krajinou snů. Za požadovaných nejméně 2,5 milionu liber (73,5 mil. Kč) se budoucí majitel může těšit kromě samoty a klidu na písečné pláže, hejna roztomilých papuchalků, sedm domů, hospodu a na jižním cípu idylický maják. A nádavkem dostane ještě stádo ovcí.

Foto: Profimedia.cz

Skotský ostrov Sanda a jeho jižní strana s majákem

Článek

Ostrov nese jméno Sanda a leží na dohled od poloostrova Kintyre, který ve své písni Mull of Kintyre proslavil legendární britský zpěvák Paul McCartney.

Sanda je jako „vyšitá“ pro pohlednicové záběry a čítá 127 hektarů bukolické zeleně či skalnatých ploch s dobře zvladatelným převýšením. Nejvyšší bod leží ve výšce pouhých 23 metrů.

Zatímco na severní straně jsou čtyři rezidence, na odvráceném jihu zbývající tři a vedle nich bílý maják posazený na skalním výběžku.

Napájení obytných budov, které pojmou celkem 26 lidí, zajišťují tři generátory. Podle deníku Blick koupil ostrov 2010 jistý švýcarský podnikatel, který si tamní idylky užíval sám. Jeho předchůdce sem naopak pouštěl turisty, aby mu generovali zisk.

Licence na prodej alkoholu stále platí

V provozu byla tehdy hospoda Byron Darnton pojmenovaná po lodi, která ztroskotala u ostrova v roce 1946. V posledních 14 letech ale utichla, i když její licence na prodej alkoholu stále platí. „To pro případ, že by noví majitelé chtěli hospodu oživit,“ vysvětlil pro CNN Tom Stewart-Moore, makléř agentury, která prodej ostrova zprostředkovává.

„Budoucímu majiteli to nabízí příležitost ponechat si nemovitost buď jako soukromé útočiště, nebo je nabízet k jedinečným pobytům a vydělávat peníze,“ dodává. Přístup na ostrov je možný ze dvou stran lodí po 40minutové plavbě anebo helikoptérou.

S rozsáhlými travnatými plochami prý starosti nejsou. „Stádo 55 ovcí vyžaduje jen malou péči a spolehlivě slouží jako sekačka,“ dodává makléř.

První zájemci se podle něj už hlásí. „Potenciální kupci spadají do dvou kategorií. Buď si ostrov koupí bohatý člověk, aby ho používal pro sebe a udržel si jej v soukromí, nebo to bude někdo, kdo bude chtít hospodu i budovy komercializovat případně rozjet zemědělskou výrobu fungující na principu soběstačnosti,“ dodává Stewart-Moore.

Německý ostrov zahltily nabídky zájemců o práci strážce majáku. Hlásí se i Češi

Koktejl
Související témata:
Ostrov Sanda

Výběr článků

Načítám