Hlavní obsah

Německý ostrov zahltily nabídky zájemců o práci strážce majáku. Hlásí se i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než tisícovka zájemců se uchází o místo strážce majáku na německém ostrově Wangerooge v Severním moři, mezi nimi i Češi. Tamní správa si dala inzerát začátkem minulého měsíce a velký zájem uchazečů ji zcela zaskočil.

Foto: Profimedia.cz

Maják na německém ostrově Wangerooge

Článek

„Je to opravdu k zbláznění. S něčím takovým jsme nepočítali,“ potvrdila zástupkyně starosty ostrova Rieka Beewenová s tím, že personální záležitosti vyřizuje jediná úřednice. Sešlo se asi 1100 nabídek, jimiž se o práci ucházejí nejen Němci, ale díky informacím v médiích i lidé ze zahraničí, včetně Česka a Polska.

Magazín Der Spiegel poznamenal, že zájemců je téměř tolik, jako činí počet obyvatel ostrova - těch je asi 1200. Některé z nabídek prý byly odeslány zjevně jen z legrace, naprostá většina přihlášek ale ukazuje, že zájem odesílatele je vážný.

Beewenová proto připustila, že nástup nového strážce majáku se trochu opozdí. Uzávěrka přihlášek skončila v neděli a správa ostrova je chce všechny důkladně posoudit, což si vyžádá čas a také asistenci personalistce.

„Musíme jí s tím pomoci. Sama to nemůže zvládnout,“ uvedla dále zástupkyně starosty. Dodala, že jakmile úředníci nabídky pročtou a vyhodnotí, začnou si zvát některé zájemce na pohovor. Odpovědět ale chtějí všem.

Hledá se strážce majáku. Podmínka: třikrát denně 161 schodů

Koktejl

Beewenová věří, že se mezi množstvím nabídek vhodný kandidát najde. „Mezi 1100 zájemci určitě bude ten správný nebo správná. Jsem si tím jistá,“ zdůraznila.

V této souvislosti vyjádřila naději, že se podaří obsadit i některá další volná místa. Wangerooge, podobně jako jiné německé ostrovy v Severním moři, trpí nedostatkem pracovních sil. „Například v animačním týmu pro děti máme jednu mezeru a za dva týdny jsou Velikonoce,“ dodala Beewenová, jejíž ostrov je vyhledávaným turistickým cílem.

Třikrát denně 161 schodů

Maják postavený v polovině 19. století už dávno neslouží jako navigační bod. Místní si jej přeměnili na muzeum a konají se tady i svatební obřady.

Správa Wangerooge začala hledat nového správce majáku před několika týdny s tím, že uchazeč nebo uchazečka se nemusí vyznat v námořní dopravě, ale musí mít fyzickou kondici na to, aby až třikrát denně vyšlapal/a 161 schodů. A neměl by trpět závratí.

Úkolem správce je prodej vstupenek a vpouštění návštěvníků, prodej suvenýrů, každodenní úklid a péče o menší travnatou plochu.

Věž naposledy vysílala světelné signály v roce 1969. Když maják zhasl, koupila jej místní správa za symbolickou jednu marku.

AI asistent odvede práci za 700 lidí, ukazují první testy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám