Hlavní obsah

U nás se jim spíš vyhýbáme, v Tokiu se toalety staly turistickou atrakcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V hlavním městě Japonska se staly hitem originální turistické prohlídky. V rámci nich se zájemci nepodívají na pamětihodnosti ani na přírodní skvosty Tokia. Dvouhodinová tour v okrsku Šibuja vede totiž po veřejných záchodcích, informuje agentura Reuters.

V Tokiu vzkvétá záchodková turistikaVideo: Reuters

 
Článek

Prohlídka zavede turisty na devět nově zrekonstruovaných avantgardních veřejných toalet. Záchodky na trase navrhli známí japonští architekti včetně Kengo Kumy, autora zrekonstruovaného tokijského olympijského stadionu, či britský designér Miles Pennington.

Foto: Reuters

V Tokiu vzkvétá záchodková turistika

„Je to neobvyklé, je to jedinečné, upřímně – je to geniální,“ řekl 69letý Takao Karino, který přijel na návštěvu z Ósaky. „Ve Spojených státech nebo ve Francii, odkud pocházím, se na veřejné záchodky nechodí. Tady v Tokiu na ně ale člověk zajde opravdu rád, protože jsou extrémně čisté, velmi bezpečné a každá je tak jiná, že je to pokaždé nový zážitek,“ rozplývala se účastnice prohlídkové tour Penelope Panczuková.

Za prohlídku zaplatí návštěvníci 4950 japonských jenů, což je v přepočtu zhruba 760 korun. „Tmavé, špinavé, zapáchající a děsivé, to jsou slova, která většinu lidí napadnou, když si představí veřejné toalety. Tyhle jako záchody nepůsobí, jsou čisté, světlé a snadno se na ně dostanou i děti,“ říká Yumiko Niši, manažerka místního turistického sdružení.

Foto: Reuters

Záchodky v okrsku Šibuja se staly turistickým cílem

Projekt tokijských toalet odstartovala v roce 2020 nezisková organizace Nippon Foundation. Najala různé tvůrce, aby v okrsku zrekonstruovali celkem 17 veřejných WC. Prohlídky byly zahájeny v březnu, původním plánem však nebylo udělat ze záchodků turistický cíl.

Nejhezčí záchody na světě? Veřejné toalety v Číně se staly turistickým magnetem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám