Hlavní obsah

U japonského pobřeží uvázly v ledu kosatky, celý den se dělily o malý průduch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U japonského města Rausu na východě ostrova Hokkaidó se v úterý objevilo asi deset kosatek, které zůstaly uvězněny v malé díře v ledu. Odborníci předpokládají, že nakonec se jim podařilo dostat se do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U japonského pobřeží uvázly v ledu kosatkyVideo: Reuters

 
Článek

Skupinu zhruba deseti kosatek zpozoroval v úterý ráno zhruba kilometr od pobřeží japonského města Rausu místní rybář, jenž okamžitě informoval místní úřady.

Zvířata byla seskupena v malé průrvě v ledu, kde se snažila dýchat. Ačkoliv totiž tráví celý život ve vodě, jsou kosatky savci a pod hladinou vydrží pouze několik minut.

Rozlehlá vrstva ledu tak pro ně představovala doslova životní problém. Podle Seiičira Cučiji z organizace Wildlife Pro bylo ve skupině vedle dospělých kusů také několik mláďat.

Aligátoři zamrzli v rybníku, z ledu jim vykukovaly jen nozdry

Koktejl

Bohužel se však ukázalo, že neexistuje žádný způsob, jak kosatkám v daný okamžik pomoci, a tak se čekalo, až led povolí a umožní jim odplout.

To se se podle všeho podařilo hned na druhý den, kdy se odborníci znovu vydali kosatky monitorovat, ale na místě je už nenašli. Místní úřady v této souvislosti informovaly, že led již není tak pevný, takže zvířata pravděpodobně mohla odplout do bezpečí.

Server The Japan Times pak upřesnil, že moře na východní straně Hokkaida zamrzá pravidelně, ale led v posledních letech už nebývá tak silný jako dříve.

Podle japonských meteorologů však v pondělí přišlo citelné ochlazení, kvůli kterému se kusy ledu zvětšily, a zabránily tak kosatkám ve volném pohybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám