Hlavní obsah

K pláži se v moři blížily dva stíny. Turistka natočila strhující video želvy na úprku před žralokem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monkey Mia

Žraloci u australských břehů nejsou ničím výjimečným, ale jedna skotská rodina během dovolené zažila něco zcela nevídaného. Ze vzdálenosti několika metrů pozorovala, jak se obávaný mořský predátor přiblížil až k pláži, kde na chvíli uváznul v písku.

Foto: Profimedia.cz

Žralok tygří u pláže ve státě Západní Austrálie

Článek

Šlo o 2,5 metru dlouhého žraloka tygřího, jednoho z nejnebezpečnějších druhů tohoto predátora. Rodina na pláži Monkey Mia ve státě Západní Austrálie si na hladině všimla, jak se ke břehu rychle blíží dva stíny.

Matka pohotově sáhla po mobilním telefonu a začala natáčet. Myslela si, že by mohlo jít o delfíny. Během pár vteřin se ale ukázalo, že to byla mořská želva, která zoufale prchala k pobřeží před žralokem.

Dravec byl zjevně velmi hladový a šel po kořisti s takovým nasazením, že narazil na písek. Tam sebou divoce mrskal a chvíli mu trvalo, než se mu podařilo vrátit do hlubší vody. Želva mu ale unikla.

„Bylo to úžasné“

„Nemohla jsem mluvit, srdce mi bušilo jako o závod. Bylo to prostě úžasné,“ řekla Ruth Dawová serveru 9Now. Záběry pak zveřejnila na sociální síti. „Je to jeden z nejlepších momentů v mém životě. Žralok tygří versus želva,“ napsala v doprovodném textu.

Ačkoli záběry byly pro mnohé šokující, podle ekologa Daryla McPheeho není takové chování u žraloků tygřích neobvyklé. „Jsou to specialisté na pojídání mořských želv a jsou jedněmi z mála přirozených predátorů, které mořské želvy mají,“ řekl.

Podle McPheeho je video dobrou připomínkou pro lidi, aby byli opatrní, když plavou v blízkosti míst, kde hnízdí želvy.

Žralok u Sydney napadl ženu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám