Hlavní obsah

Turisté v Austrálii narazili na houbu, kterou si spletli s vetřelcem z jiné planety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdicovitý rudý útvar a pach shnilého masa. To není nic pěkného, ani když víte, o co se jedná. Pro překvapené turisty v australském Queenslandu bylo setkání se zvláštní houbou mimořádně šokující.

Foto: Profimedia.cz

Aseroë rubra, v Austrálii označovaná jako sasanka smradlavá, je houba, která svým pachem láká mouchy, aby roznášely její výtrusy.

Článek

Turista a jeho přátelé, kteří se pohybovali ve čtvrtek 20. května v okolí pláže Moreton Bay v jihovýchodním Queenslandu v Austrálii, při procházce narazili na něco zvláštního, co zpočátku považovali za živočicha z jiné planety.

Jednalo se o rudou hvězdici zapáchající po shnilém mase, s mohutnými několikacentimetrovými chapadly. Zvláštní věc si muž vyfotil a začal se na internetu pídit, s čím se to vlastně setkal.

Nebezpečný tvor na stromě děsil Krakov. Byl to croissant

Koktejl

Zatímco běžní internetoví uživatelé tápali, pro zkušeného biologa identifikace nebyla nijak obtížná. Jedná se o houbu Aseroë rubra z čeledi hadovkovitých, v Austrálii nazývanou kvůli podobě s mořskými hvězdicemi jako Starfish Fungus (sasanka smradlavá).

Pach láká mouchy, které roznášejí výtrusy

Druh pochází z Austrálie, kde je rozšířen od jihovýchodního Queenslandu po východní Victorii a Tasmánii. Vyskytuje se také na Tichomořských ostrovech (častý na Havajských ostrovech). Zavlečen byl ale do různých koutů světa.

Tato houba je na disku pokryta hnědým slizem obsahujícím výtrusy a páchnoucím po hnijícím mase. Pach láká mouchy, které pak výtrusy roznášejí.

Houba je jedovatá. Zatímco člověka by pravděpodobně nenapadlo ji pozřít, je známo několik případů, kdy došlo k otravám psů, kteří pro ně lákavě zavánějící houbu snědli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám