Hlavní obsah

Tučňák zabloudil a omylem urazil tři tisíce kilometrů

Tři tisíce kilometrů dlouhou cestu pravděpodobně urazil tučňák, kterého jeden z místních obyvatel objevil na pobřeží Nového Zélandu. Jednalo se totiž o zástupce druhu tučňák kroužkový, který žije výhradně na Antarktidě, uvedl zpravodajský server BBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tučňák urazil 3000 kilometrů z Antarktidy na Nový ZélandVideo: Reuters

 
Článek

Novozélanďan Harry Singh, který tučňáka na pláži jižně od města Christchurch našel, uvedl, že si původně zvíře spletl s plyšovou hračkou.

„Nejdřív jsem si myslel, že je to plyšová hračka, ale pak tučňák pohnul hlavou, a tak jsem si uvědomil, že je opravdový,“ prohlásil Singh, podle nějž tučňák vypadal osamělý a ztracený. „Celou hodinu se ani nepohnul a zdál se vyčerpaný,“ dodal.

Singh následně zavolal na záchrannou stanici, protože se bál, aby se pták na břehu nestal obětí nějakého predátora. „Nechtěl jsem, aby skončil v břiše nějakého psa nebo kočky,“ řekl.

Zbloudilý plameňák překvapil obyvatele Sibiře

Koktejl

Tučňák se nakonec dostal k Thomasovi Strackeovi, který se zabývá záchranou tučňáků na novozélandském Jižním ostrově už asi deset let. Strackea šokovalo, že jde o tučňáka kroužkového, jehož domovinou je Antarktida.

Podle vyšetření u veterináře měl tučňák lehkou podváhu a byl dehydrovaný. Dostal proto tekutiny a výživu z kapačky. Až bude dostatečně silný, měl by být vypuštěn na pláži na poloostrově Banks, kam nechodí psi.

Podle zpravodajského serveru BBC News je to teprve třetí případ, kdy se tučňák kroužkový objevil na novozélandském pobřeží. Předchozí případy byly zaznamenány v letech 1962 a 1993.

Foto: Reuters

Tučňák urazil 3000 kilometrů z Antarktidy na Nový Zéland.

Reklama

Výběr článků

Načítám