Hlavní obsah

Trpí vaše kočka? Aplikace to zjistí z fotky

Zjistit, jak se cítí kočka, by možná mohlo být snazší. Kanadská společnost zabývající se technologiemi pro zdraví zvířat Sylvester.ai vyvinula aplikaci nazvanou Tably, která po vyfocení obličeje šelmy fotoaparátem telefonu zjistí, zda kočku něco bolí. Aplikace se zaměřuje na polohu uší a hlavy, zúžení očí, napětí čenichu a změny vousů, aby zjistila, zda kočka trpí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie publikovaná v odborném časopise Scientific Reports v roce 2019 zjistila, že takzvaná „škála kočičích grimas“, neboli FGS, je platným a spolehlivým nástrojem pro hodnocení akutní bolesti u koček.

„Pomáhá to majitelům koček zjistit, zda jejich kočku něco bolí, nebo ne,“ uvedla Miche Priestová ze Sylvester.ai. K tvorbě aplikace využila firma strojové učení a sérii obrázků.

Aplikace by mohla pomoci mladým veterinářům, říká lékařka kočičí kliniky Wild Rose, kde vývojáři algoritmus zkoušeli, Liz Ruelleová. „Miluji práci s kočkami, vždyť jsem s nimi vyrůstala. Pro jiné kolegy, nové absolventy, kteří možná nemají tolik zkušeností, to může být velmi složité zjistit, zda má váš pacient bolesti,“ dodává.

Kočka uvězněná v přepravním kontejneru přežívala dva měsíce na pavoucích

Koktejl

Aplikace sice může být užitečná, ale majitelé koček by měli sledovat celé tělo svého mazlíčka, včetně ocasu, pokud chtějí zjistit, jak se cítí, upozornila Alice Potterová z britské zvířecí charitativní organizace RSPCA. A také přemýšlet o jeho chování, tedy zda žere, pije, chodí na záchod a spí jako obvykle.

Reklama

Výběr článků

Načítám