Hlavní obsah

Třináctiletý klavírista hraje brilantně náročné jazzové skladby

Novinky, zkr
New York

To, čeho dosáhl teprve třináctiletý klavírista Joey Alexander z New Yorku, se jiným muzikantům nepodaří někdy ani za celý život. Ve věku 11 let se stal nejmladším nominovaným všech dob na cenu Grammy, nyní vydává již své druhé album, napsala agentura Reuters. Přitom se věnuje tak náročné disciplíně, jakou je jazz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třináctiletý jazzový klavírista vydal už dvě albaVideo: Motema Music, Reuters

 
Článek

„Jsem zkrátka velmi vděčný, to je celé. Nemyslím si, že jsem génius. Jsem vděčný za dar, který mi dal Bůh, že můžu hrát hudbu, kterou miluji,“ uvedl talentovaný hudebník. Na jeho novém albu najdou posluchači devět skladeb, tři z nich jsou přitom jeho vlastní.

Ostatní jsou od slavných jazzových velikánů jako jsou Thelonious Monk, Billy Strayhorn nebo John Coltrane, po jehož skladbě Countdown se celé album jmenuje. „Především miluji jejich hudbu, od mala jsem je poslouchal. Já a můj táta bychom mohly tyto skladby poslouchat pořád, hlavně Countdown. Tu je opravdu velmi těžké zahrát,“ dodal Alexander, který ji nakonec ve studiu natočil v jednom kuse.

Nadaný klavírista pochází z Bali, s hraním začal v šesti letech, když mu rodiče koupili mini elektronické klávesy. Denně cvičí dvě až tři hodiny. „V této muzice nejde o techniku, ale o cit, s jakým hrajete a o svobodu, kterou můžete dát. Netrénuju moc dlouho, spíš hodně poslouchám hudbu a pak to zkouším. Zkouším nové věci, které jsem předtím nedělal.“

Alexanderovo nové album vyšlo 16. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám