Hlavní obsah

Tisíce obřích sněhových koulí pokryly hladinu jezera

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sebago

Neobvyklý přírodní fenomén se podařilo zachytit Američanovi Davidu Allenovi. Těsně před koncem roku natočil tisíce masivních sněhových koulí, které plavaly na hladině jezera Sebago ve státě Maine, informoval server Mother Nature Network.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Obří sněhové koule se magicky pohupovaly na hladině.

Článek

Na Allenových záběrech se obří koule rozbředlého sněhu téměř magicky pohupují na rozvlněné vodní hladině. Zajímavé je, že ji nepokrýval led; koule tedy nevznikly z ledové krusty.

Autor videa se nechal slyšet, že to je jeden z nejúžasnějších přírodních jevů, jaké kdy viděl. „Podle mého nejlepšího odhadu to bylo tak, že byla taková zima a větrno, že sníh při dopadu do vody neroztál, ale místo toho zůstal rozbředlý na hladině. A působením vln a větru se proměnil v tyto jednotné koule,“ odhadl Allen. Zároveň dodal, že sněhové útvary v místě zadrželo kamenné molo.

Allenova hypotéza bude zřejmě správná. K podobnému fenoménu totiž čas od času dochází i u jezera Michigan. Tam však mohutné vlny způsobené silným větrem omílají ledové desky plující po hladině a vznikají tam tak koule ledové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám