Hlavní obsah

The Grand Tour je nejvíce nelegálně stahovaným pořadem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový motoristický pořad The Grand Tour moderátora Jeremyho Clarksona a jeho kolegů se stal nejvíc nelegálně stahovaným televizním dílem. Na základě svých dat to tvrdí společnost Muso, která sleduje, jak si vedou autorsky chráněná díla na internetu.

Foto: Amazon

James May, Jeremy Clarkson a Richard Hammond.

Článek

Ve zprávě, kterou zveřejnil list The Mail on Sunday, se píše, že u první epizody bylo zaznamenáno 7,9 miliónu stažení, u druhé 6,4 miliónu a u třetí 4,6 miliónu. Pořad tak překonal další seriály „proslulé“ častým nelegálním stahováním, jako jsou třeba Hra o trůny nebo Živí mrtví. Společnost Muso ale neuvádí, jakou metodou k těmto číslům došla. Ostatně zanalyzovat exaktně pirátský trh je prakticky nemožné.

Společnost Amazon, jež pořad vysílá v rámci své videoslužby Amazon Prime, si od The Grand Tour hodně slibovala, však do něj také nainvestovala v přepočtu kolem pěti miliard korun. Jenže v době premiéry pořadu byla služba legálně dostupná jen ve vybraných zemích. S rozšířením do celkem 200 států a teritorií se počítá až během prosince, lidé v mnoha částech světa tak vlastně neměli na vybranou, pokud chtěli pořad sledovat.

Upoutávka na The Grand TourVideo: The Grand Tour

Za největší část nelegálních stažení, konkrétně se jedná o 13,7 procenta, ale můžou britští diváci, což je paradoxní, protože ve Spojeném království je služba Amazon Prime dostupná. Je tak zřejmé, že všem se nechce platit roční předplatné ve výši 99 dolarů (2500 Kč).

A jaký to má ve skutečnosti vliv? Podle společnosti Muso přišel Amazon jen v Británii na první epizodě o čtyři milióny dolarů.

Celkově se ale službě Amazon Prime daří, podle analytické společnosti Consumer Intelligence Research Partners měla v červenci 63 miliónů uživatelů, což je v meziročním srovnání o 19 miliónů více. A to bylo ještě daleko do listopadové premiéry The Grand Tour, která je největším klenotem v programové nabídce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám