Hlavní obsah

Texaské pláže zaplavila stvoření vypadající jako oční bulvy

Obyvatele amerického Texasu na některých místech překvapila podivná stvoření nápadně připomínající oční bulvy. Fotky podivných živočichů následně zaplavily sociální sítě. Podle vědců se jedná o živočichy z nadřádu trubýšů a lidem nejsou nebezpeční. Jejich výskyt u břehů Texasu je však neobvyklý.

Foto: Profimedia.cz

Ve vodě už toto stvoření oční bulvu příliš nepřipomíná. Jsou ale dobře vidět jednotlivé části kolonie.

Článek

Jednou z těch, kteří upozornili na výskyt stvoření připomínající oční bulvy, byla minulý týden Jennifer Baltazarová, která fotky z pláže sdílela na sociálních sítích. Baltazarová je přesvědčena, že jedno ze stvoření žahlo jejího syna.

„Kvůli tomu jsme si jich všimli, protože jsem hledala, co ho mohlo žahnout,“ uvedla pro místní televizní stanici KSAT. „Byli jsme dost překvapeni, protože nic takového jsme na pláži ještě neviděli,“ dodala.

Podle expertů se jedná o živočichy jménem Rhizophysa eysenhardtii (české jméno nemají) a podobně jako například nechvalně známá měchýřovka portugalská patří do řádu měchýřovek a nadřádu trubýšů.

Oceán vyvrhl stovky bizarních modrých tvorů

Koktejl

Trubýši jsou zajímaví zejména tím, že to, co vypadá jako jeden jedinec, je ve skutečnosti kolonie živočichů a každý z nich má rozdílný úkol.

Na vrcholu kolonie se nachází vzdušný vak (tvořený pneomofory), díky kterému může kolonie klesat či stoupat, pod ním pak plovací medúzoidy (takzvané nektofory). Dalšími stvořeními jsou trávicí polypy (gastrofory) a pohlavní polypy (gonofory).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám