Hlavní obsah

Terč posměšků z „brutální pařby informatiků“ pracuje na nejsledovanějším raketovém projektu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografii čtyř polských chlapců ve svetrech, která je v Česku známa pod posměšným názvem „brutální pařba informatiků“, zná téměř celý svět. Kariéry mladých géniů ale k smíchu rozhodně nejsou. V úterý totiž pro změnu celý svět s úžasem sledoval úspěšný test rakety Falcon Heavy a jeden z mladíků na fotografii, Tomasz Czajka, se na vývoji tohoto technologického „zázraku“ přímo podílí.

Foto: om.edu.pl

Tomasz Czajka je na fotografii druhý zleva.

Článek

Fotografie, která před pár lety zaplavila internet a zavdala mnoha vtípkům na adresu čtyř „šprtů“, vznikla ve skutečnosti už v roce 1997 v průběhu vědeckého tábora v obci Zwardoń u polsko-slovenských hranic.

V Polsku se chlapcům na fotografii přezdívalo posměšně „sweterkowa czwórka“ (čtyřka ve svetrech) u nás ji nejspíš budete znát pod názvem „brutální pařba informatiků“ či „brutální pařba fakulty aplikovaných věd“.

Všichni čtyři nakonec dosáhli zářných kariér, opravdu raketový vzestup nabrala hlavně kariéra Tomasze Czajky, na fotce jediného chlapce bez brýlí. Jak uvedl polský portál Gazeta.pl, Czajka pracuje ve společnosti Space X miliardáře Elona Muska jako inženýr letového softwaru.

Tomasz Czajka s týmem na fotce před raketou Falcon 9

Dříve Czajka studoval na varšavské univerzitě a posléze na jedné z největších vysokých škol v USA, na Purdueově univerzitě ve státě Indiana. Následně se odstěhoval do Kalifornie, kde pracoval ve společnosti Google.

Právě odtud si ho přetáhla firma Elona Muska. Pochopitelně se tak podílel i na úterním startu nejsilnější rakety současnosti Falcon Heavy a vypuštění automobilu Tesla do vesmíru. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám