Hlavní obsah

Těhotnej kuchař se postaral manulům o nové bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtveřici manulů z brněnské zoo, což je druh divokých koček ze střední Asie, pomohl k novému bydlení Těhotnej kuchař. Je to influencer Jaroslav Vajgl, jehož videorecepty okořeněné humorem, sarkasmem a ironií hltají na sociálních sítích statisíce milovníků vaření.

Foto: Zoo Brno

Manulové z brněnské zoo mají nový domov

Článek

Naštěstí pro manuly nemá rád jen kus dobrého žvance, ale i zvířata. Na jaře si v zoo na den vyzkoušel práci chovatele.

Když se dověděl, že manulové potřebují novou expozici, protože ta původní byla velikostně a technicky sto let za opicemi, pobídl své fanoušky, aby jim na bydlení přispěli. A tak se podařilo vybrat v rekordním čase statisíce korun na nový pavilon.

Sbírka díky Těhotnému kuchaři nabrala neuvěřitelně na obrátkách
mluvčí zoo Michal Vaňáč

„Naše sbírka díky Těhotnému kuchaři nabrala neuvěřitelně na obrátkách. Bez jeho videí bychom kočkám šetřili na moderní expozici ještě doteď a měli bychom velké štěstí, kdyby se mohly nastěhovat do nového tak někdy v příštím roce,“ řekl Právu mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Pražská zoo musela utratit nemocnou lední medvědici

Domácí

Manulové, holky Rosa Chogori a kluci Manu a Muztau, se ale od uplynulé soboty zabydlují v nové expozici. Nejde jen o to, že je moderní. Především je dvakrát větší než ta původní.

Vybudování pavilonu stálo okolo 620 000 korun, přičemž větší polovinu peněz poslali zahradě kuchtíci, kteří vaří podle receptů od Těhotnýho kuchaře. „Jeho podpora měla pro tento projekt skutečně zásadní roli. Moc děkujeme všem dárcům,“ řekla ředitelka zoo Radana Dungelová. Kočky teď mají prostorný výběh plný prolézaček a poklidných zákoutí.

Vypadají stále naštvaně

Příběh lze s nadsázkou pojmenovat Kterak manulové ke štěstí přišli. V žebříčku oblíbenosti zvířecích obyvatel zoo totiž manulové, vzdáleně připomínající perské kočky, daleko zaostávají za lvy, vlky, medvědy, surikatami či žirafami. Vypadají totiž stále naštvaně.

Foto: ZOO Brno

Manul je pověstný svým nepřívětivým výrazem

Díky nahněvanému výrazu by patrně trvalo velmi dlouho, než by se jim lidé složili na nové bydlení. Podle některých názorů jsou manulové prostě divní; nemňoukají, ale vydávají zvuky, které znějí jako směs štěkotu malého psa, houkání sovy a kejhání husy. Umí syčet jako hadi. Jejich výhrůžným gestem je zvedání horního rtu na jedné straně čelisti a ukazování špičáku.

Bývalý pokerový hráč

Jaroslav Vajgl je bývalý pokerový hráč, který se začal v době pandemie koronaviru tak trochu z legrace věnovat natáčení videí s recepty. A protože měl tehdy se svými 105 kilogramy nepřehlédnutelné břicho, tak si dal přezdívku Těhotnej kuchař.

Jeho videa jsou postavena nejen na humoru, ale hlavně na tom, že jsou krátká. Do dvou minut recept názorně popíše, takže se divák nemusí, jak je tomu u jiných videí, dívat na to, jak čtvrt hodiny krájí cibuli.

Těhotnej kuchař se netají tím, že byl překvapený, že si jeho videa našla tolik příznivců. Stejně tak je nyní překvapený z toho, jaké velký finanční obnos poslali. „Moc mě to potěšilo. Je vidět, že lidem na zvířatech, i když jsou v zajetí, záleží, a to je moc fajn,“ řekl Právu.

Brno dalo za expozici šimpanzů v zoo 100 milionů, primáti tam ale nesmějí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám