Hlavní obsah

Pražská zoo musela utratit nemocnou lední medvědici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská zoo musela utratit lední medvědici Bertu. Zvíře trpělo vážným onkologickým onemocněním, které se ukázalo být nevyléčitelné. Devatenáctiletá Berta strávila v Praze celý život. Samec Tom tak zůstává jediným ledním medvědem.

Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha

Samice medvěda ledního Berta na snímku z loňské zimy

Článek

Berta byla po svém narození v roce 2003 mylně považována za samečka. Skladatel Petr Hapka pro něj tehdy vybral jméno Albert, a když se tak posléze ukázalo, že lední medvídě je samička, stala se z Bertíka Berta.

Zoo připomněla, že Berta nějaký čas tvořila dvojici se svou matkou Borou, ale poté, co dospěla, bylo nutné obě samice v rámci výběhu oddělit.

„Pohodu do rodiny vnesl příchod medvědího samce Toma v roce 2009. Chovatelé se pokusili seznámit celé trio dohromady a výsledek předčil očekávání: všichni tři medvědi se skvěle sžili,“ napsala zoo ke vzpomínce na Bertu.

Ta se s Tomem, který je o čtyři roky mladší, výborně doplňovala.

Nová samice do stávajících prostor nepřijde. Zoo plánuje výstavbu nové expozice s názvem Arktida.

„Pokud jde o osamělého Toma, dnes jsme s kurátorem Pavlem Brandlem diskutovali možnost, že bychom koordinátora požádali o umístění dalšího samce, který by po dobu výstavby Arktidy dělal Tomovi společnost,“ uvedl na Facebooku ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Historický úspěch v pražské zoo. Odchov samičky luskouna se podařil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám