Hlavní obsah

Tchajwanci prominuli pokutu za porušení karantény. Ukázalo se, že byl unesen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-wan patří mezi země s nejpřísnějšími pravidly karantény a také nejpřísnějšími pokutami za jejich porušení. Minulý týden však úřady poprvé pokutu zrušily. Muž jménem Čchen měl původně zaplatit 100 tisíc tchajwanských dolarů (zhruba 77 tisíc korun) za to, že svůj byt opustil před vypršením karantény. Ukázalo se však, že byl unesen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loni v říjnu se muž, jehož tchajwanská média zmínila pouze pod příjmením Čchen, vrátil z Hong Kongu. V zemi platí pro přicestování ze zahraniční povinná 14denní karanténa a Čchen se rozhodl strávit ji u svého známého, který bydlí v okrese Nan-tchou uprostřed ostrova.

Adresu bydliště nahlásil úřadům, ovšem sám tam příliš dlouho nevydržel. Následujícího dne vtrhli do domu muži, kterým Čchenův přítel údajně dlužil peníze, a v domnění, že narazili na dlužníka, unesli Čchena.

Když zjistili svůj omyl, vzali Čchena do jeho vlastního bytu a přinutili ho vybrat peníze, které jim jeho přítel dlužil. Pak ho vrátili zpět ke známému.

Tím ale Čchenovy patálie neskončily. Tchajwanské úřady dodržování karantény monitorují pomocí polohy mobilních telefonů. To, že Čchen karanténu opustil, zjistily záhy a udělily mu pokutu ve výši 100 tisíc tchajwanských dolarů (zhruba 77 tisíc korun).

Pozitivní si šla pro cigarety. Hrozí jí tři roky

Krimi

Minulý týden ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že prověřilo a potvrdilo Čchenovo vysvětlení a pokutu mu odpouští. „Porušení pravidel karantény nebylo způsobeno jeho úmyslným nebo nedbalým chováním. Dle zákona toto chování nemůže být trestáno,“ uvedl mluvčí ministerstva Chu Tchien-cch'.

Je to vůbec poprvé, co tchajwanské úřady udělení pokuty zrušily. Zda nebo jak úřady řeší samotný trestný čin únosu, není známo.

Zatím nejvyšší udělená pokuta za porušení karantény v zemi dosáhla výše 300 tisíc tchajwanských dolarů (zhruba 231 tisíc korun). Minulý měsíc ji dostal tchajwanský pilot, kteří přiletěl z USA. Porušil karanténu a pohyboval se volně po hlavním městě. Ukázalo se, že byl pozitivní a nakazil několik lidí. Šlo o první případ komunitního přenosu na Tchaj-wanu po 250 dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám