Hlavní obsah

Případ zastřeleného rysa Oldy policie odložila, pátrání mezi majiteli pušek nepomohlo

– Zlín

Policie odložila vyšetřování případu zastřeleného rysa ostrovida, který byl nalezen v květnu v Beskydech. Policisté zadali posudky a vyslýchali majitele pušek, nikoho však neobvinili. Na dotaz Novinek to uvedla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) Karolína Šulová.

Foto: AOPK ČR

Ilustrační foto

Článek

Postřelený a vyhublý devítiletý rys známý pod jménem Olda byl odchycen na začátku května poblíž Huslenek na Vsetínsku. Rentgen ukázal, že kulka uvízla těsně u kolene.

„Rys byl postřelen, což ovšem mělo vliv na jeho životní funkce a potřeby. Střelné zranění tedy mělo souvislost s úmrtím zvířete,“ sdělil mluvčí policie Petr Jaroš.

Postřelený rys Olda nepřežil, ochránci podávají trestní oznámení

Domácí

Policisté zadali znalecký posudek z oboru balistiky, během kterého mimo jiné lustrovali majitele pušek zjištěného typu a ráže.

„Byly také provedeny výslechy majitelů pušek, byly vyžádány informace k pohybu zvířete, byly osloveny myslivecké spolky mající honitby v okolí nálezu rysa,“ citovala Šulová z policejní zprávy.

Žádný z kroků ale nevedl k odhalení střelce, a proto byl případ nakonec odložen. Pakliže se objeví nové informace, policie může trestní řízení obnovit.

Vlčici nalezenou na Českolipsku někdo zastřelil

Krimi

Hnutí Duha sledovalo rysa od roku 2011, kdy ho poprvé zaznamenala fotopast. Jeho domovem byly Javorníky na česko-slovenském pomezí, kde se během monitoringu „nafotil” téměř osmsetkrát. Rys ostrovid patří podle české legislativy mezi silně ohrožené druhy chráněné zákonem.

V minulém týdnu AOPK uvedla, že i vlčice nalezená v listopadu U Dubé na Českolipsku byla postřelena. Střelce hledá policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám