Hlavní obsah

Tajný život koček: Co dělá váš mazlíček, když odejde z domu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědecký pořad Horizon stanice BBC odpověděl minulý týden na otázku, co dělají kočky, když opustí teplo domova. Největší výzkum svého druhu sledoval 50 koček vybavených obojky s GPS senzory a malými kamerami. Zjistilo se například, že většina koček nedošla dál než 50 metrů od hranic pozemku jejich majitelů.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průzkum probíhal během jediného dubnového týdnu ve vesnici Shamley Green nedaleko Londýna. Tam sice bydlí jen asi 600 obyvatel, ale mnoho rodin má doma kočku, takže k problémům s hledáním dobrovolníků nedošlo.

Všechny kočky dostaly speciálně navržené obojky se sledovacím zařízením a miniaturní kamerou. Vědci pak hodnotili chování domácích mazlíčků v 24hodinových úsecích, na jejichž základě sestavili každé kočce individuální mapu jejího pohybu.

Netoulají se

„Předtím jsme toho o jejich životě moc nevěděli. Pravděpodobně toho o domácích kočkách víme méně než o těch velkých afrických. Jsou to fascinující zvířata, protože jsou částečně divoká a částečně domestikovaná,“ řekl John Bradshaw z univerzity v Bristolu, který studii vedl společně se Sarah Ellisovou z University of Lincoln.

O vesnických kočkách se často říká, že se toulají do velkých dálek. Průzkum ale zjistil, že ač kočky opustily domov i na několik hodin, většina z nich si netroufla jít dál než 50 metrů od hranice pozemku jejich majitelů. Jen několik z vybrané padesátky si trouflo dál než na 100 metrů. Rekordmanem byl desetiletý kocour Sooty, který svým pohybem pokryl území o rozloze téměř tří hektarů.

„Byli jsme překvapení, že se ve skutečnosti netoulají tak daleko od domova. Rekord byl asi 300 metrů, což je ve venkovské oblasti opravdu pozoruhodné,“ uvedl Bradshaw.

Málo loví a kradou jídlo

Vychvalované lovecké schopnosti koček v průzkumu také vzaly za své. Všech padesát sledovaných zvířat si za týden připsalo na své konto pouze 20 úlovků. Dostatek stravy je tak pravděpodobně nemotivuje k lovu.

Místo chytání myší se malé domácí šelmy věnovaly spíš odcizování jídla z jiných domů. Několik koček se totiž v nočních hodinách opakovaně proplížilo do kuchyně sousedů a dopřálo si pozdní svačinku. Tím autoři výzkumu odpověděli na otázku několika majitelů, kteří se divili, proč jejich mazlíček nemůže zhubnout ani poté, co mu nasadili dietu.

Kočky si pečlivě značkovaly své teritorium a nepřekračovaly jeho hranice. Překvapivě se ale často vyhýbaly konfrontaci s konkurenty. Výzkumníci na základě získaných dat zjistili, že více koček se na jednom území pohybovalo v přesně daných obdobích tak, aby se jedna druhé vyhnula.

„Ve skutečnosti jsou samotářské, takže když je dáte dohromady do jedné vesnice, nebudou se mít moc rády. Jsou to potomci teritoriálních zvířat, toto je jejich dědictví,“ okomentoval Bradshaw zajímavá zjištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám