Hlavní obsah

Tajemný a krásný Saturn

Novinky, Rudolf Novák, Hvězdárna Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sonda Cassini pokračuje ve své misi a servíruje nám planetu s prstencem na stříbrném podnose. Navíc je nyní Saturn dominantou noční oblohy. Pojďme se tedy na tento nepolapitelný svět podívat zblízka!

Foto: Lázně Luhačovice

Garni hotel Riviera

Článek

Zatímco z pouzdra Huygens získáváme první vědecká měření z povrchu Titanu, pokračuje ve své misi také mateřská sonda Cassini, která zkoumá úchvatný Saturnův svět. Za pouhých patnáct dnů proletí opět kolem Titanu v malé vzdálenosti, takže se můžeme těšit na zajímavé snímky tohoto měsíce. Mezitím však objektivy na palubě observatoře snímají nejrůznější zákoutí Saturnova systému.

V přiložené fotogalerii si můžete prohlédnout některé zajímavé snímky, které pořídila sonda během své komplikované cesty. Na jednom z obrázků je také vyobrazena aktuální poloha sondy pro dnešní den. Pokud si rádi hrajete, můžete si vyzkoušet nejrůznější pohledy na Sluneční soustavu nejen ze Země, ale takřka odkudkoli kamkoli pomocí simulátoru, který najdete online zde.

Pokud byste se chtěli na vlastní oči přesvědčit o tom, že Saturn existuje a že má prstenec - můžete. Na obloze najdete planetu nad východním obzorem večer po západu Slunce. Mapku oblohy, podle které rozeznáte Saturn od ostatních hvězd najdete v posledním díle miniseriálu Jak se stát hvězdářem. Pokud byste se chtěli podívat na prstenec této planety, nezbude vám než se vydat na nejbližší hvězdárnu, kde jsou vesměs velké dalekohledy s kvalitní optikou pro podobná pozorování. Seznam domácích hvězdáren najdete například na stránce Sdružení hvězdáren a planetárií v sekci adresář.

Na hvězdárnu se můžete vydat například patnáctého února, kdy bude prolétat Cassini těsně kolem Titanu. I když sondu neuvidíte, můžete si alespoň říct: ,,Byli jsme při tom!" a druhý den se kouknout na stránce JPL na první snímky z průletu. Není to úžasné?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám