Hlavní obsah

Symbióza pagody a pistácie je v ohrožení

Novinky, pal

Ťien-te je starodávné město nacházející se v provincii Če-ťiang v jižní Číně. Mezi pamětihodnostmi, které stojí ve městě za vidění, je i pagoda Nan-feng, 600 let stará budova, jejíž současná podoba vychází z přestavby za doby vlády dynastie Ming. Kromě stáří, kterým se může věž honosit, je na ní zvláštní i to, že jí už minimálně přes sto let prorůstá strom. Ten by však měl být z budovy nyní odstraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na střeše pagody staré 600 let roste stromVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Řečík čínský, který zakořenil na špici pagody Nan-feng a budovou prorůstá, je podle odborníků starý 120 až 250 let. Jedná se o mimořádný exemplář tohoto asijského druhu pistácie. Kmen stromu má v průměru 50 až 60 cm, což je úctyhodná šířka pro tento druh stromu. I přesto, že se jedná o poměrně nenáročnou rostlinu, málokdy se řečíky dočkají takového stáří.

Archeologové rozluštili záhadu Stonehenge. Odhalili, odkud obří kameny pocházejí

Věda a školy

Na videu pořízeném 27. července je dobře patrné, že strom už je do budovy naprosto prorostlý. A právě to dělá starosti památkářům. Jeho kořeny už způsobily na pagodě řadu prasklin.

V současné době se odborníci dohadují, zda je možné pagodu rekonstruovat a strom, který se již stal její součástí, zachovat, nebo zda budou muset strom porazit, aby budova zůstala zachráněna. Ať rozhodnutí dopadne jakkoliv, nebude se jednat o nic jednoduchého.

Reklama

Výběr článků

Načítám