Hlavní obsah

Svlékání nevěsty či klobása v rozkroku. Čínské město zakázalo „tradiční“ svatební hry

Bez her a lidových rituálů se obejde jen málokterý svatební obřad na světě. Když se nevydaří, je to trapné, v Číně se ale tyto zvyky v posledních letech vysloveně vymykají kontrole. Dochází při nich k ponižování a sexuálnímu obtěžování manželů nebo družiček. I proto se město Cou-pching rozhodlo tyto „tradice” zakázat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K čínské svatbě již po staletí neodmyslitelně patří svatební hry označované „nao-chun“. Volně by se to dalo přeložit jako „narušení svatby“. Cílem her je provádět novomanželům kanadské žertíky či je vystavit nepříjemným situacím.

Tyto hry byly součástí svatebního rituálu a měly manželům ukázat, že společně musí projít v životě mnohými útrapami. V druhé rovině souvisely i se sexuální edukací, protože předmanželský sex byl v čínské společnosti naprosté tabu.

Novomanželé napevno připásaní v rámci svatební taškařice ke stromu.

V moderní době mají tyto hry často formu žertíků, kdy se třeba přidá do jídla pálivé wasabi, v posledních letech ale přibývá případů, kdy se nao-chun mění spíše v šikanu a ponižování a v některých případech dojde i na násilí s tragickými důsledky.

Jedním z oblíbených zvyků je třeba donutit manžele vlézt pod peřinu či zakrýt se dekou a následně je nechat si svléct všechny šaty. K vidění je také hra, při které nevěsta klečí mezi nohama ženicha a musí čelem k jeho rozkroku jíst klobásu.

Svatebčané v rámci „nao-chun“ také mohou osahávat či svlékat nevěstu před zraky ženicha a sexuální obtěžování se nevyhýbá ani družičkám.

Na svatbách už nic vulgárního, nařídily úřady

Město Cou-pching se ale minulý týden rozhodlo proti tradici, která se zvrhla, rázně zakročit, jak informoval server South Morning China Post. Zakázalo jakékoliv „vulgární“ svatební hry – explicitně pak svlékání, svazování či nasazování pout ženichovi či nevěstě.

Čínský letecký úřad radí letuškám kvůli covidu používat plíny

Koktejl

Zakázáno je rovněž jakkoliv sexuálně obtěžovat nevěstu či družičky, čímž se rozumí i objímání a líbání bez jejich souhlasu. Zapovězeno je i vkládání či pokládání „cizích předmětů do nebo na těla novomanželů“ nebo nucení je k provádění „neslušných představení“ či nošení „neslušných nápisů“.

Kam až mohou zajít podobné „hry“, které se odvolávají na tradici, ale nemají s ní nic společného, ukazuje případ z roku 2018, kdy ženicha z provincie Kuej-čou, jeho přátelé donutili vysvléct se do spodního prádla a pak ho polili inkoustem. Když před nimi utíkal, srazilo ho auto.

V roce 2013 zase „nao-chun“ skončilo sexuálním napadením dvou družiček. Za tento čin šest mužů skončilo ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám