Hlavní obsah

Svět má nového nejvyššího muže, je jím Turek s 246 centimetry

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Guinnessova kniha oslavuje vydání nového ročníku a jako každý rok jej slaví v Londýně, přímo s některými rekordmany. Letos se všechny zraky upínají na šestadvacetiletého Turka Sultana Kosena. A to doslova. Měří totiž neskutečných 246 centimetrů a v nejnovějším vydání známé knihy rekordů je tak poprvé nejvyšším mužem planety právě on.

Článek

Sultan Kosen se nedávno rozhodl v Turecku zažádat o zapsání do tamějších rekordních knih jako nejvyšší muž Turecka. Jaké bylo pak jeho překvapení, když mu oznámili, že není jen nejvyšší Turek, ale stejně tak i o více než deset centimetrů nejvyšší muž na světě.

Doposud byl veden jako nejvyšší muž světa Číňan Pao Si-šun, který v tomto kuriózním rekordním odvětví panoval již od roku 2005. Kosen ho však překonal po všech směrech, je totiž navíc také majitelem největších rukou. Ty mají od zápěstí až ďábelskou délku 27,5 centimetru. Největší chodidla jsou pak již tak trochu samozřejmostí, ta měří 36,5 centimetru.

Chtěl by najít lásku

Kosen dorazil do Londýna ve středu, aby byl u oficiálního odhalení nového vydání, ve kterém je sám hned několikrát zapsaný. Uvedl, že věří, že mu tato medializace pomůže najít lásku. Jeho výška prý vždy všechny ženy odrazovala a on tak ještě nikdy neměl přítelkyni.

"První věc, kterou bych teď opravdu chtěl, je auto do kterého bych se vešel. Ale asi ještě více než tohle bych se chtěl oženit. Doposud bylo velmi těžké najít si přítelkyni, vždy se bály mé výšky. Věřím, že když jsem teď slavný, budu mít šanci poznat mnoho žen," uvedl Kosen.

Šroubuje žárovky bez schůdků

Nejvyšší muž světa spí ve speciální třímetrové posteli vyrobené na míru a do obyčejného automobilu se nemá šanci vejít. Sám ovšem dodává, že jeho extrémní výška má i výhody. Prý může vyměňovat žárovky a věšet záclony bez toho, aby si musel brát štafle. Stejně tak se mu prý líbí to, že má stále rozhled a vidí vždy více než ostatní.

Zdravotní obtíže ukončily jeho basketbalovou kariéru a Kosen se tak nyní živí jen jako příležitostný farmář. Je prvním člověkem v posledních deseti letech, který překonal výšku 243 centimetrů. Tato výška je magická proto, že existuje pouze deset evidovaných lidí, jejichž výška byla rovna nebo vyšší tomuto číslu. Mnoho z nich již nyní nežije.

Za výšku může mozkový tumor

Sultan Kosen se poprvé za svůj život dostal z Turecka. Muž, který musí využívat při chůzi berle jako podporu, prý vždy snil o tom, že zavítá do Londýna. Nyní mu lidé z Guinnessovy knihy tento zážitek dopřáli a zaplatili mu dvě místa v letadle, aby měl aspoň částečné pohodlí.

Stejně jako u mnoha dalších vysokých lidí, i u Kosena může za extrémní výšku zdravotní dysfunkce. Turek rostl normálně až do věku deseti let, kdy mu mozkový tumor způsobil extrémní produkci růstového hormonu v hypofýze. Jeho růst se tak zastavil až loni, kdy mu byl tumor odoperován.

Reklama

Výběr článků

Načítám