Hlavní obsah

Švédům se konečně podařilo dobýt Brno. Vítězným ohňostrojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Toho, co se nepodařilo Švédům po dlouhém obléhání v 17. století, dosáhli o čtyři sta let později jejich potomci. Ovšem v mírumilovném klání. Právě Seveřanům ze společnosti Göteborgs FyrverkeriFabrik se totiž podařilo „dobýt“ Brno a stali se vítězi a držiteli hlavní ceny pětadvacátého ročníku ve světě prestižní brněnské soutěže ohňostrůjců Ignis Brunensis.

Foto: Profimedia.cz

Z letošního ročníku Ignis Brunensis.

Článek

Kromě hlavní ceny putují do Skandinávie za představení „Vzpomínky na Mistry“ předvedené na Brněnské přehradě všechna tři další ocenění udělovaná podle hlasování osmnáctičlenné odborné porty.

Švédové si tak odvážejí i cenu České televize za nejlepší scénografické řešení show, cenu Českého rozhlasu Brno za nejlepší hudbu i zvláštní cenu pod garancí primátorky města Brna Markéty Vaňkové za ohňostrojné zpracování povinné dvouminutovky Beethovenovy Osudové.

Foto: Foto - archiv Snipo

Odbornou porotu letos v soutěži ohňostrojů v Brně nad přehradou nejvíce zaujala podívaná v podání Švédů. Monumentálním divadlem přesvědčili, že rozhodně nejsou tak chladní, jak se povídá.

„Posledním oceněním, o kterém se ještě rozhoduje, je divácká cena. Vítěz diváků bude vyhlášen 26. července po ukončení hodnocení závěrečného ohňostrojného epilogu. Diváci hodnotí a známkují po každém ze šesti ohňostrojů na festivalových facebookových stránkách Ignis Brunensis Official a na facebooku Rádia Krokodýl,“ řekl Právu za pořádající společnost Richard Morávek.

Letos se diváci mohli kochat celkem čtyřmi velkolepými ohňostroji od tvůrců ze čtyř zemí – Česka, Německa, Chorvatska a Švédska. Poprvé také mohli vidět světelnou show za využití dvou set dronů.

Mendelovy inspirace

Letošní definitivní tečkou za nebeským divadlem, na kterém se každoročně podílí pořadatelsky i brněnská radnice, bude ještě finálový ohňostroj nad hradem Špilberk věnovaný Gregoru Johannu Mendelovi při oslavách dvoustého výročí narození tohoto světoznámého vědce a objevitele genetiky.

Na diváky u Brněnské přehrady hleděly obří oči vytvořené z dronů

Domácí

Má název „Mendelovy inspirace“ a na sobotu 23. července ho v designu Jaroslava Štolby a Daniela Černého připravují ohňostrůjci Flash Barrandov SFX.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám