Hlavní obsah

Surfaře před žralokem zachránil dron

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předcházet střetům lidí a žraloků se daří i díky moderním technologiím. Dřív moře ze vzduchu kontrolovaly helikoptéry, nyní stačí dobrovolníci s drony. Lidé se pak z vody mohou dostat dřív, než se k nim žralok přiblíží. Tak tomu bylo i minulou neděli na pláži poblíž australského Sydney.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Surfař v Austrálii unikl žralokovi díky varování od hlídkujícího dobrovolníka s dronemVideo: Christopher Joye , AP

 
Článek

Amatérský pilot dronu Christopher Joye je dobrovolníkem, který pomáhá hlídat australské pláže. Má za úkol varovat včas plavce, když se v jejich blízkosti objeví žralok. Přesně to se stalo minulou neděli, v blízkosti surfaře zahlédl Joye zhruba 3 až 4 metry dlouhého žraloka.

Tyto hlídkující drony jsou opatřeny reproduktory, ze kterých může pilot okamžitě pustit varování. „Žralok! Žralok! Žralok! Opusťte okamžitě vodu,“ rozeznělo se nad hladinou a zatím nic netušícím surfařem. Ten se okamžitě začal ohlížet kolem sebe, a jakmile parybu spatřil, okamžitě se vydal nejkratším směrem ke břehu.

Podle délky trupu Joye odhaduje, že se v tomto případě jednalo buď o žraloka měděného, nebo mladého žraloka bílého. Ať patřil žralok k jakémukoliv druhu, konfliktu s predátorem se předešlo.

Právě o to usiluje kampaň, která upřednostňuje droní hlídky před žraločími sítěmi, které stojí život tisíce živočichů včetně ohrožených druhů želv, delfínů, samotných žraloků či velryb. V sítích už rovněž zemřeli dva lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám