Hlavní obsah

Studenti žalují jihokorejskou vládu, osmihodinové přijímačky byly kratší o 90 sekund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bongpo-ri

V Jižní Koreji se na konci loňského roku objevila kauza, kdy 39 studentů zažalovalo vládu za to, že přijímací zkoušky na jedné ze škol byly kratší o 90 sekund. Škola se sice snažila zjednat nápravu, ale studenti tvrdí, že je situace značně rozrušila, a proto požadují finanční odškodnění.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejské přijímací zkoušky na vysoké školy

Článek

Přijímací zkoušky na vysoké školy jsou v Jižní Koreji, podobně jako například v Číně, velmi vážnou a prestižní záležitostí. Všichni středoškoláci se totiž snaží dostat na ty nejlepší vysoké školy a k tomu je potřeba ve standardizovaných přijímačkách získat co nejlepší hodnocení.

Celý proces zkoušek trvá dohromady osm hodin a je rozdělen na několik časově přesně vymezených segmentů. Jenže během zkoušek na střední škole Kyungdong loni v listopadu ukončil dohlížitel jednu část omylem o minutu a půl dříve.

Na chybu se záhy přišlo, a tak studenti dostali oněch 90 sekund k dispozici během obědové pauzy. Podle webu Business Insider však mohli pouze doplnit chybějící odpovědi, ale žádné již nesměli opravovat.

Čínský milionář neuspěl u přijímacích zkoušek na univerzitu ani na 27. pokus

Koktejl

S tím se ovšem nechce smířit 39 studentů, kteří tvrdí, že je celé toto nedorozumění značně rozrušilo a znemožnilo jim dosáhnout lepších výsledků. Někteří dokonce situaci nezvládli natolik, že od zkoušek odešli.

Výsledkem je žaloba podaná na jihokorejskou vládu, která centrální přijímací proces zajišťuje. Každý z dotčených studentů pak požaduje finanční odškodnění v přepočtu ve výši zhruba 340 tisíc korun.

Policejní eskorta

Může se to zdát přehnané, ale jen to potvrzuje, jaký význam přijímací zkoušky na vysoké školy v Jižní Koreji mají. Business Insider podotýká, že jde o prakticky nejvýznamnější událost v dosavadních životech mladých Jihokorejců.

Podobně jako v dalších zemích východní Asie je totiž jihokorejská společnost vysoce konkurenční, a právě přijímačky na vysokou školu tak mohou již v poměrně mladém věku předznamenat, jak úspěšní budou studenti ve zbytku života.

Někteří studenti dokonce přijímací zkoušky absolvují několikrát, aby dosáhli výsledku, který jim zajistí studium na vysněné a zpravidla značně prestižní univerzitě. A snaží se i samotná jihokorejská vláda, když zavádí různá opatření, která mají uchazečům o vysokoškolské studium co nejvíce vyjít vstříc.

Jedno z nich například pamatuje i na eventualitu, že se student cestou k testům zdrží kvůli husté dopravě. V takovém případě má možnost požádat o policejní doprovod, s jehož pomocí se na místo konání zkoušek dostaví včas.

Geniálního mladého matematika nepřijali na Oxford. Ztratili jeho přijímací test

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám