Hlavní obsah

Studenti se v rámci „kurzu života” půl roku starají o malé kuře. Pak ho musí zabít a sníst

Novinky, tcs

Již přes 60 let se studenti v japonské zemědělské a lesnické střední škole ve městě Izumo mohou zapsat do kurzu pojmenovaného „kurz života“. V jeho rámci se během šesti měsíců starají o kuře od vajíčka až po okamžik, kdy ho zabijí a snědí. Mnozí označují tyto hodiny za kruté, podle zastánců kurzu však studenti takto lépe poznají opravdovou hodnotu života.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kurz, který byl oceněn japonskou vládou, v současnosti nemají jen ve škole ve městě Izumo, ale přebraly ho i jiné střední školy. Více se o něm začalo mluvit po víkendové reportáži japonské televize Nippon TV ze školy ve městě Fukuoka, kde ho rovněž nabízejí.

Během výuky dostane každý ze studentů vejce, o které se musí starat. Pod dohledem vyučujícího studenti o vejce pečují v inkubátoru a učí se, jak zajistit, aby se z vejce vylíhlo zdravé kuřátko.

Po vylíhnutí pak musí žáci o kuře pečovat a jsou zodpovědní za jeho zdravý vývoj. To zahrnuje pravidelné krmení, výměnu vody či monitorování správné teploty. Po uplynutí šesti měsíců pak pod dohledem vyučujícího musí studenti kuře zabít, správně naporcovat a nakonec z něj připravit jídlo.

Uvědomí si pravou hodnotu jídla

Pro řadu studentů se jedná o silný emocionální zážitek, protože si během doby, co se o kuře starali, vypěstovali ke zvířeti pouto. Právě tato bolestivá zkušenost je terčem kritiky, ale zároveň rovněž důvodem, proč se kurz pořádá.

Kritici tvrdí, že celý kurz je zbytečný a pro studenty může být traumatický. Zastánci kurzu naopak tvrdí, že se tak studenti nejlépe naučí, že život dokáže být krutý. Navíc si uvědomí pravou hodnotu jídla, což si v dnešní době uvědomuje stále méně a méně dětí.

„Jíme maso, to znamená, že jíme živé tvory, musíme je zabíjet,“ říká Tacuja Mori, autor knihy „Jak jíst život“ a zastánce podobných kurzů. Každý, kdo jí maso, by si podle Moriho měl podobným kurzem projít. Pokud to někomu vadí, vždy má na výběr a může se stát vegetariánem, říká Mori.

Reklama

Výběr článků

Načítám