Hlavní obsah

Student smí mít Bushe na tričku jako teroristu

CNN, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Sedmnáctiletý Bretton Barber, student gymnázia v detroitské čtvrti Dearborn, smí při vyučování nosit tričko, na němž je prezident George W. Bush zobrazen jako terorista. Rozhodl o tom ve středu federální soudce Patrick Duggan.

Foto: Milan Haluška
Článek

Barber si tričko poprvé oblékl v únoru, kdy měl přednést referát na téma mezinárodního terorismu. Vedení školy šokoval navíc i tím, že přirovnal Bushe k Saddámu Husajnovi. Vzápětí dostal Barber na vybranou - buď si tričko svlékne, nebo odejde domů.

Student si zvolil druhou variantu. V březnu pak školu zažalovala Americká unie za občanské svobody, která tvrdila, že učitelé porušili ústavní právo svobody projevu a že Barber rozhodně nevytvářel prostředí "nepokojů a neklidu", jak tvrdí škola. "Soud vyzdvihl fakt, že studentům prospívá, když zaměstnanci školy vytvoří prostředí, v němž mohou žáci otevřeně vyjadřovat rozdílné názory a kde se učí takové názory tolerovat," zdůvodnil soudce své rozhodnutí

Reklama

Výběr článků

Načítám