Hlavní obsah

Stěžovali si na záhadné výbuchy. Ukázalo se, že vinař bojuje s kroupami

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé města Mullica v New Jersey v uplynulých dnech zavalili tamní policii stížnostmi ohledně hlučných ran, které se ozývaly v různou denní i noční dobu. Nyní se ukázalo, že za vším nejspíš stojí čtyřiatřicetiletý majitel několik kilometrů vzdálené vinice, který si během karantény sestavil dělo proti kroupám.

Foto: Profimedia.cz

Dělo proti kroupám je oblíbeném prostředkem proti pšatnému počasí zejména u vinařů (ilustrační foto).

Článek

Dělo proti kroupám je vynález z 19. století, který má za úkol vydávat velmi hlasité rány směřované směrem k oblakům. Rázová vlna má rozrušit tvorbu krup a proměnit je v neškodný déšť. Navzdory tomu, že je tento vynález nefunkční, neustále je populární mezi zemědělci, kteří se před kroupami pokouší uchránit svou úrodu. Tato děla však také bývají častým sporem mezi zemědělci a jejich sousedy.

Třiačtyřicetiletý Rob Butkowski je však ze svého výtvoru nadšený. Dělo, které vydává zvuk díky výbušné směsi acetylenu a kyslíku, si postavil svépomocí ze starých plechových cedulí, protože se během koronavirové pandemie nudil.

„Je to jako nehlasitější zvuk, jaký jste kdy slyšeli. Prostě vám projede hrudí, je to úžasné,“ nadšeně vyprávěl o svém výtvoru Butkowski pro bulvární deník NY Post. „Můžete vidět, jak se mraky rozpadají, můžete je slyšet se trhat,“ dodal.

Jeho nadšení ovšem nesdílejí okolní obyvatelé. „Pokaždé, když to spustí, mám pocit, že se někde stala nehoda,“ uvedla jeho třiačtyřicetiletá sousedka Shawn Guevarová. Není jediná, i další obyvatelé požadují, aby úřady dělo Butkowskému zabavily nebo mu alespoň zakázaly ho používat.

Vše je legální

To však nebude tak jednoduché. Vzhledem k tomu, že se nejedná o střelnou zbraň a Butkowski nevyužívá žádné výbušniny, nejde o nic nelegálního. Jediné, co připadá ze strany policie v úvahu, by bylo porušení nočního klidu po desáté hodině večer. Jenže Butkowski své dělo používá vždy pouze do osmé hodiny.

Policisté z Mullicy navíc tvrdí, že Butkowski nemusí být jediným původcem hluku, který tak děsí a otravuje obyvatele. Mullica je totiž vzdálena od jeho bydliště zhruba 16 kilometrů. To už je podle tamního policejního šéfa příliš velká vzdálenost na to, aby bylo dělo slyšet.

Rusko plánuje likvidovat vesmírné smetí laserovým dělem

Věda a školy

Navzdory tomu, co si o jeho dělu myslí lidé z blízka i z dáli, Butkowski své dělo hodlá používat dál. „Budu si dělat, co budu chtít, tak dlouho, dokud to bude legální,“ uvedl muž.

Děla se používají už dlouho, stále však bez důkazů

Děla proti kroupám mají dlouhou tradici. V rámci teorie, že zvukové vlny narušují mraky, používali kdysi francouzští vinaři kostelní zvony, které se rozezněly vždy, když byla na obzoru bouře. Zvony byly následně nahrazeny raketami a děly.

Neexistuje však žádný vědecký důkaz, že by děla něčemu pomáhala. Jediná významější studie z roku 2006 publikovaná v časopise Meteorologische Zeitschrift shrnuje všechna dosavadní vědecká měření a její autoři dochází k názoru, že používání děl či raket k tomuto účelu je jen plýtváním penězi a usílí.

V rámci fyziky nedávají teorie o účinnosti děl příliš velký smysl už jen proto, že krupobití často doprovází bouřky. Zvuková vlna hromu je mnohokrát silnější a mnohem blíž. Přesto nemá na kroupy, jejich velikost či četnost žádný vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám