Hlavní obsah

Starosty na Maltě se mohou stát i šestnáctiletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Maltě, v nejmenší zemi EU, se starosty či starostkami mohou stát i lidé, kterým je teprve 16 let. Ostrovní stát ve Středozemním moři se 440 tisíci obyvatel se tak stal první unijní zemí, která takovou možnost zavedla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle listu Malta Independent to umožnila to změna volebního zákona, jíž tento týden jednomyslně schválil parlament v La Vallettě. Podle maltského práva se čelnými představiteli měst a obcí stávají kandidáti vítězné strany s největším počtem preferenčních hlasů.

To ale dosud neplatilo pro osoby mladší 18 let, ačkoli na Maltě smí už několik let v komunálních volbách kandidovat i volit občané starší 16 let. Šestnáctiletí a sedmnáctiletí nesměli vykonávat funkce starostů a místostarostů ani v případě, že by pro ně přímo hlasovalo nejvíce voličů.

Bránily tomu právní překážky, které nyní parlament hlasy vládních i opozičních poslanců odboural. Zákonodárci tak nevyslyšeli výhrady odborníků, podle nichž by lidé, kteří nejsou z právního hlediska dospělí, neměli nést takovou odpovědnost.

Kritici poukazovali na to, že bezprostředně po skončení povinné školní docházky by prý teenageři měli spíš zvažovat, jak pokračovat ve studiu, a ne se zapojovat do volebních kampaní. Nejistota panovala také ohledně toho, jak budou nezletilí schopni odolávat tlaku ze strany vlády, stavebních firem a lobbistů.

Pokud jde o parlamentní volby, mohou na Maltě volit i šestnáctiletí, ale nesmí kandidovat.

K volebním urnám od 16 let? V koalici je to k diskusi, ANO proti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám