Hlavní obsah

Staroměstská radnice výjimečně vpustí lidi i do útrob orloje

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Každoroční akce s názvem „Radnice dokořán 2019“, kterou pořádá pražská Staroměstská radnice, láká návštěvníky mimo jiné na prohlídku běžně nepřístupných prostor. Například prohlídka sklepů radničních domů bez světel ve špatném terénu je opravdu autentickým zážitkem. Nicméně podívat se na mechanismus slavného orloje se poštěstí jen pár vybraným. Mezi nimi byla i kamera Novinek.

Staroměstská radnice „losuje“. Šťastlivci se podívají i za orlojVideo: Novinky

 
Článek

Jen málo smrtelníků má možnost podívat se do jeho útrob. Ty jsou veřejnosti z technických i provozních důvodů uzavřeny. V rámci akce ale radnice odmění několik šťastlivců, kteří se za slavné astronomické hodiny podívají. Stačí uspět v kvízu, který si radnice pro návštěvníky přichystala.

„Kvíz není těžký, stačí jen při komentované prohlídce dobře poslouchat,“ usmívá se manažer Staroměstské radnice Antonín Baloun.

Sklepní prostory

„Je přichystán blok různých tematických přednášek, prohlídek běžně nepřístupných prostor samotné radnice i jejího okolí, nebo třeba hudebních vystoupení,“ doplnil.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout klasické reprezentační sály, ale třeba i historické podzemí radničních domů na Malém náměstí včetně běžně nepřístupného tunelu mezi Staroměstskou a Novou radnicí na Mariánském náměstí. K vidění budou i běžně nepřístupné svatební síně radnice nebo kanalizační stoka pod ní.

Foto: Novinky

V rámci akce jsou zpřístupněny i podzemní prostory.

„Ve sklepích radničních domů můžeme vidět zbytky gotických domů ze 14., a dokonce 13. století. Prostory jsou ale spojené především s historií relativně nedávnou, a to proto, že odsud bylo částečně řízeno Pražské povstání v květnu 1945. Prostory jsou v tuto chvíli nevyužívané, jsou prázdné a my je proto zpřístupňujeme pouze jednou do roka,“ dodal Baloun.

Akce se koná již tradičně k příležitosti výročí založení Staroměstské radnice. Hlavním motivem letošního ročníku je připomínka českého krále Václava IV., od jehož úmrtí letos uplyne 600 let.

Radnice dokořán 2019 probíhá od 10. do 18. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám