Hlavní obsah

Staří Egypťané komunikovali se záhrobím pomocí starověkého Člověče, nezlob se!

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senet je jednou z nejstarších deskových her vůbec. Vznikla před více než 5 tisíci lety a funguje na principu „Člověče, nezlob se!“. Její vynálezci, starověcí Egypťané, tuto hru hráli nejen pro zábavu, ale posléze z ní vytvořili nástroj, jak komunikovat s mrtvými v jejich posmrtném životě.

Foto: Michael Burhorez, Reuters

Hra Senet sloužila jako symbol cesty k posmrtnému životu (Ilustrační foto)

Článek

Hra Senet je doložená v období kolem roku 3 100 před naším letopočtem ve Starověkém Egyptě, první jednoznačný obraz této hry je ze třetí dynastie hrobky Hesy (cca 2686–2613 př. n. l.).

Její princip je poměrně jednoduchý. Hra je určena pro dva hráče, kteří postupují na hrací desce ve třech řadách po deseti políčkách, kdy se začíná v levém horním rohu a končí v pravém dolním. Účelem je podobně jako v „Člověče“ vyvést své kameny z hrací desky. I zde nechybí princip vyhazování figurek a jejich pohyb řídí náhoda, konkrétně hod házecími dřívky.

Z prvotních zmínek o této hře nenajdeme náznaky, že by sloužila k něčemu jinému než k pobavení hráčů. Později si však získala spirituální rozměr. Ovšem v období před 4 300 lety začal být Senet brán jako symbol cesty k posmrtnému životu.

Cesta, na které se rozhodne mezi rájem a zatracením

Průchod figurek herní deskou symbolizoval cestu skrze Duat, jak se jmenovala egyptská říše mrtvých. Na této cestě se rozhodne, zda mrtvý dojde do ráje, nebo zda bude odsouzen k věčnému zatracení.

V Řecku odkryli královské hrobky. Přinesly další důkaz o kontaktu antických civilizací

Věda a školy

Nálezy ukazují, že podoba hry procházela určitým vývojem. Nejprve byla pole neoznačená, posléze se však na hracích deskách začaly objevovat mystické symboly, kdy hráč procházel pomyslnými zastávkami na cestě duatem, aby se mohla jeho duše osvobodit.

Tato praxe přetrvávala až do roku 1500 př. n. l., tedy do doby Nové říše Egypta, kdy mystický ráz hry zanikl. Obdobím Nové říše označují historici dobu, kdy byli z Egypta vyhnáni Hyksósové a došlo ke znovusjednocení říše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám