Hlavní obsah

Srna je manželům věrná už pět let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROKYCANY

Přestože má svobodu, není den, aby vynechala návštěvu u manželů Zdrhových v Kornaticích na Rokycansku. Řeč je o srnce, kterou dvasedmadesátiletý Jaroslav Zdrha dostal jako malé srnče před pěti lety od známého myslivce Po roce, kdy lesní zvíře dospělo, ho vypustil zpět do lesa. Zvíře se zcela nezvykle stále vrací a přivádí i své potomky.

Foto: Eva Kočová

Vernisáž

Článek

"Říkáme ji Betynka, pořád se k nám vrací. domů. Rok jsme se o ni starali jako o miminko a zřejmě nám to nemůže zapomenout. Celé čtyři roky, co má volnost, k nám den co den chodí," říká Jaroslav Zdrha.

"Věřte mi to nebo ne, chodí se mnou i na čekanou do lesa. Já si sednu na posed a ona si lehne pod něj. Pokaždé ji připravíme nějaký ten pamlsek. nechá se klidně pohladit. Je to zvláštní, že i přesto, jak dlouho žije na divoko, v ní přetrvává krotkost nad plachostí," pokračoval hajný ve výslužbě.

Zvíře má už osm potomků

Srna dokonce skotačí s domácími zvířaty, které Zdrhovi na svém vejminku pěstují. "Nejraději si hraje se dvěma jezevčíky To jsou i její andělé strážní. Hlídají, aby ji někdo neublížil," směje se Jaroslav Zdrha.

Jednou v roce se srnka přece stane na několik dní zajatcem. "Koncem května, když má srnčata, musím ji zavřít než posečou okolní louky. Právě do trávy Betynka srnčata nejčastěji vodí, aby je tam schovala. Při žatvě jim tak hrozí smrt. Celkem už přivedla na svět osm srnčat," vypočítával důchodce.

Srnka je po boku obou manželů i při různých aktivitách. "Je s námi, když například děláme seno nebo krmíme dobytek. Občas si pochutná na granulích společně s slepicemi. Samozřejmě pokaždé ji nesmím zapomenou pohladit. Někdy je náladová, jeden den by se mazlila, jindy zase na sebe nenechá skoro sáhnout," uvedl Zdrha.

Pojistka proti myslivcům

Zvíře se nemusí ani bát, že ho skolí některý z myslivců. "Jakmile začne prvního září platit povolení odstřelu srn, Betynka už v lese běhá označená, aby ji některý z myslivců nezastřelil. Sprejovou barvou jí nastříkám slech. Okolní nimrodi o tom vědí a nemohou si ji tak splést. Ona se totiž vůbec nebojí. Nastřelovali jsme kulovnice a šly z toho rány jako z kanónu. Byla u toho a ani neodběhla. Už jsem vychoval několik srnek, ale žádná nezůstala tak věrná jako Betynka. Ty ostatní jsem také vypustil do přírody a už jsem je zpravidla víckrát neviděl," uzavřel Zdrha. 

Podle vedoucího záchranné stanice živočichů v Plzni Karla Makoně jde o zcela vyjímečný případ, kdy se zdravá srna na svobodě vrátila zpět mezi lidi. " Rozhodně to ale není návod, aby si lidé zkoušeli srnky ochočovat. Ty patří do přírody a naprostá většina z nich by se cítila v civilizaci jako vězeň," řekl Makoň.

Související témata:

Výběr článků

Načítám