Hlavní obsah

Srbové zakázali a opět povolili evoluční teorii

– BĚLEHRAD
Právo, BBC, rm

Srbská vláda zrušila zákaz vyučovat v tomto školním roce Darwinovu teorii o vývoji druhů. Reagovala tím na protesty vědců, učitelů i opozičních poslanců, kterým se nelíbilo kontroverzní rozhodnutí ministryně školství Liljany Čoličové z konce minulého týdne.

Foto: Jiří Smutný

Brněnský hrad Špilberk

Článek

Srbský premiér Vojislav Koštunica o víkendu pozval Čoličovou k jednání a společně se rozhodli nařízení zrušit. "Přišel jsem vám potvrdit, že Charles Darwin je stále živý," řekl novinářům náměstek ministryně Milan Brdar.

Čoličová, která je pravoslavného vyznání, podmiňovala návrat evoluční teorie do sekularizovaných srbských škol tím, že se ve vyučovacích hodinách rovným dílem rozdělí s kreacionismem, tedy biblickou verzí o vzniku světa.

Sílící vliv pravoslavné církve

"Byla by to hrůza," nechal se slyšet bělehradský univerzitní profesor Nikola Tučič. "V jedenadvacátém století se snažíme vybudovat teokratický stát a vyučovat děti podle Knihy Zjevení," upozornil na sílící vliv pravoslavné církve na srbskou společnost.

Srbsko přitom není první zemí, která se pokusila omezit vliv darwinismu. Před dvěma lety se o to pokusilo šest škol v Británii, narazily ale na silný odpor. Také v Americe soudy periodicky zamítají požadavek extrémních křesťanských skupin, aby byl darwinismus vyškrtnut z osnov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám