Hlavní obsah

Spor o výtah obnažil stíny života v Benátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benátky se svými pozoruhodnými výhledy na věže a kopule chrámů či kamenné mosty přes mlhou zahalené kanály patří k nejkrásnějším městům na světě. Jak ale připomíná deník The Daily Telegraph, život v nich může být opravdu náročný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Benátky

Článek

Nově to demonstroval spor o výtah v historickém paláci Bernardo na břehu známého Canalu Grande. Projekt ostře rozdělil osazenstvo paláce. Zastánci projektu tvrdí, že jde o dlouho očekávanou moderní vymoženost, zatímco kritiky už předem zděsily změny, které bude třeba provést v gotické budově ze 14. století.

Italský komik válčí s německou umělkyní

Mezi přívržence výtahu patří Rosario Fiorello, známý italský komik a televizní moderátor, který si koupil byty ve třetím a čtvrtém patře paláce. Rázným odpůrcem je naopak bývalá modelka Gaby Wagnerová, fotografka a návrhářka skla, která žije v Benátkách od roku 1997.

V Benátkách poprvé po 500 letech zpřístupní ikonickou památku

Cestování

„Není možné, aby do tak krásné budovy, jako je tato, někdo umístil výtah,“ řekla britskému deníku žena, která pochází z Německa, ale většinu života strávila v Paříži a pak v Benátkách.

„Konstrukce pro výtah budou přímo před okny mého obývacího pokoje. Máme okna vysoká čtyři metry, takže na něj budeme dobře vidět,“ řekla Wagnerová ironicky a postěžovala si: „Bude tam také hluk – a my jsme zvyklí spát s otevřenými okny.“ Vzápětí ale dodala: „Jsem bojovnice a tuhle bitvu chci vyhrát.“

Zatím marně se ji pokouší uklidnit architekt, který se na projektu výtahu podílel. Podle Stefana Zorziho bude jeho dopad na kvalitu bydlení minimální. „Výtah bude odhlučněn a použijí se materiály odpovídající budově,“ řekl Zorzi deníku Corriere della Sera.

Česká turistka se fotila polonahá na památníku v Benátkách, vykázali ji z města

Zahraniční

Konečné rozhodnutí učiní úředníci z odboru kulturního dědictví benátské městské rady, kteří pečují o zachování historické podoby paláců, kostelů a dalších památek.

Patová situace v paláci Bernardo však ilustruje problémy každodenního života ve městě postaveném na vodě. Do těsných uliček starého centra Benátek se auta nedostanou, a tak zde lidé nakupují převážně pěšky. Každých pár set metrů je vidět, jak po vypouklých kamenných mostech tahají vozíky s věcmi nahoru a dolů.

Složité může být dokonce i hledání obchodu s potravinami a dalšími předměty denní potřeby. Pekárny, řeznictví a jiné tradiční prodejny byly vytlačeny turistickými obchůdky se skleněnými výrobky, karnevalovými maskami a magnetkami na ledničku.

„Život v Benátkách s sebou přináší mnoho obtíží, včetně nutnosti chodit pěšky do bytů ve čtvrtém či pátém patře paláců,“ říká Massimiliano De Martin, radní zodpovědný za otázky plánování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám