Hlavní obsah

Spor o nejznámější zvířecí selfie končí. Opičák získal pro svůj druh čtvrtinu zisků

Novinky, tcs

Spor o autorství jedné z nejznámějších zvířecích fotografií je u konce. Fotograf David Slater, na jehož foťák si v nestřežené chvíli udělal makak několik selfie, se dohodl s organizací PETA. Tři čtvrtiny zisku z fotografie zůstanou Slaterovi, čtvrtina peněz půjde organizacím starajícím se o kriticky ohrožené makaky v Indonésii.

Foto: Profimedia.cz

Inkriminovaná selfie, která vytvořil opičák vypůjčeným aparátem fotografa Davida Slatera.

Článek

Celý příběh začal v roce 2011 na indonéském ostrově Sulawesi. Do té doby nepříliš známý fotograf David Slater se pokoušel zachytit život ohrožených makaků chocholatých. Jeden ze zvědavých makaků využil chvilkové nepozornosti a začal si s fotoaparátem hrát. Vznikla tak série snímků, z nichž jeden makaka jménem Naruto a fotografa Slatera celosvětově proslavil.

Jenže tím celý příběh neskončil, ale naopak začal. Wikipedie snímek, který oběhl svět, zařadila do fondu volně použitelných snímků nazvaného Wikimedia Commons. Slater se pochopitelně domáhal odstranění, snímek chtěl komerčně využít, aby se mu vrátily náklady. Právní zástupci společnosti Wikimedia ale argumentovali tím, že autorem je opičák a ten proti použití fotografie nic nenamítá. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Narutovo selfie se stalo jednou z nejznámějších zvířecích fotek.

V roce 2015 byli Slater a jeho společnost Wildlife personalities zažalováni celosvětovou organizací na ochranu zvířat PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Jménem makaka Naruta si organizace nárokovala zisky z fotografie, které chtěla věnovat na podporu indonéských opic. Slaterovi právníci letos v červenci požádali v dalším kole soudních tahanic sanfranciský soud, aby žalobu zamítl jako neopodstatněnou, protože zvířatům autorská práva nenáleží, tak jak už jednou rozhodl soud v roce 2016 [celá zpráva].

Foto: Profimedia.cz

Opičák Naruto získá čtvrtinu ze zisků z prodeje fotek, které pořídil. Slaterovi připadne zbytek.

Dříve než soud stihl vynést svůj rozsudek, zdá se, že zvítězil zdravý rozum. Slater a PETA se dohodli mimosoudně a 4. srpna požádali soudce, aby jednání ukončil.

„PETA a David Slater se shodují v tom, že tento případ vyvolal důležité otázky ohledně rozšiřování zvířecích práv, což je cíl, který obě strany podporují a budou se nadále snažit svou prací ho naplnit,“ stojí v jejich společném prohlášení.

Tři čtvrtiny zisku ze známé selfie fotografie zůstanou Slaterovi, čtvrtina půjde organizacím, které se starají o kriticky ohrožené makaky v Indonésii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám