Hlavní obsah

Šplhající orangutan vynesl fotografovi ocenění

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek orangutana, který šplhá na strom, aby se dostal k fíkům, vynesl americkému fotografovi Timu Lamanovi ocenění v letošním ročníku ankety o nejlepšího fotografa divoké přírody. Fotku pořídil v deštném pralese na indonéském ostrově Borneo.

Foto: Tim Laman/Wildlife Photographer of the Year

Takto zachytil Tim Laman orangutana šplhajícího za potravou.

Článek

Wildlife Photographer of the Year, jak zní oficiální název soutěže založené v roce 1965, pořádá londýnské Přírodopisné muzeum (Natural History Museum in London). Ceny se udělují v několika kategoriích, přičemž tu hlavní vyhrál právě Laman.

Porota ocenila mimo jiné snahu, jakou musel k zachycení orangutana vynaložit. Situaci vyfotil v národním parku Gunung Palung kamerkou GoPro, kterou umístil na kmen ve výšce asi 30 metrů. Poté fotil pomocí dálkové spouště.

Foto: Tim Laman/Wildlife Photographer of the Year

Takto zachytil Tim Laman orangutana šplhajícího za potravou.

„Sledoval jsem toho orangutana několik dní, dovedl mě k tomu stromu. Poté, co se tam nakrmil poprvé a slezl dolů, jsem na strom vyšplhal já a připevnil jsem tam tři kamery. Čekal jsem, až se další den vrátí, a pak jsem fotil ze země. Tohle je nejlepší snímek, který jsem pořídil,“ citoval web BBC News biologa a fotografa, který strávil šplháním po stromě tři dny.

Jeho snímek navíc upozorňuje i na tíživou situaci, v jaké se orangutani v Indonésii momentálně nacházejí. Vypalování pralesů za účelem zakládání palmových plantáží se totiž loni kvůli suchu vymklo kontrole a požáry kromě lidí ohrožují a zabíjejí právě i vzácné druhy zvířat včetně orangutanů.

„Je to snímek, kterého je těžké dosáhnout. To je velmi často důvod, díky kterému se v této soutěži vyhrává – snímek, který má vysokou úroveň technické náročnosti a zároveň vypráví nějaký příběh. A to Timova fotka rozhodně má,“ uvedl předseda poroty Lewis Blackwell.

Z dalších kategorií stojí za vypíchnutí kategorie mladých fotografů, kterou vyhrál 16letý Gideon Knight z Velké Británie se snímkem zachycujícím vránu v londýnském parku Valentines.

Foto: Gideon Knight/Wildlife Photographer of the Year

Tímto snímkem uspěl Gideon Knight mezi mladými fotografy.

Mezi fotoreportéry pak zvítězil Paul Hilton s fotografií zabavených těl luskounů. Bylo jich kolem čtyř tisíc a pašeráci je chtěli dostat ze Sumatry do Číny a Vietnamu.

Foto: Paul Hilton/Wildlife Photographer of the Year

Luskouni Paula Hiltona.

Soutěže se zúčastnili fotografové z 95 zemí, celkem poslali téměř 50 tisíc snímků. Celkem 100 nejlepších snímků muzeum ukáže veřejnosti. Výstava začíná 21. října a z Londýna se podívá do dalších míst v Británii, ale také do Španělska, Německa, Kanady nebo USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám