Hlavní obsah

Spektakulární stěhování. Na hladině Sanfranciského zálivu se vznášel dvoupatrový hausbót

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redwood City

Neobvyklá podívaná se začátkem minulého týdne naskytla obyvatelům Sanfranciského zálivu na západním pobřeží Spojených států. Po hladině tudy za slunného dne v poklidu proplouval mohutný hausbót. Jeho majitel se totiž musel z právních důvodů přestěhovat.

Foto: Profimedia.cz

Hausbót se stěhuje po hladině Sanfranciského zálivu.

Článek

Na záběrech televizních stanic bylo vidět, jak se masivní dřevěná stavba obložená šindeli a tažená dvěma čluny na otevřeném moři pomalu přesouvá z přístavu v Redwood City do 70 kilometrů vzdáleného města San Rafael.

Přesun budil pozornost i proto, že dvoupatrový hausbót byl lehce nakloněný a vyvolával dojem, jako by se po nějaké bouři utrhl z kotviště. Důvod nevšední pouti stavení bylo ale stěhování vynucené zákonnými důvody.

Městská rada v Redwood City totiž v minulosti vyzvala majitele hausbótů u přístavu Docktown Marina, aby místo i se svými příbytky opustili. Prý blokují státní námořní cestu. Vlastníci plovoucích domů to odmítli, načež se strhla velká právní bitva.

Vedení Redwood City mezitím vyčlenilo v rozpočtu několik milionů dolarů na příspěvky, které měly majitele hausbótů motivovat k přestěhování. Mnozí z více než stovky vlastníků toho už využili a změnili stanoviště.

Hausbót, který tento týden plul zálivem, byl jedním z posledních. Jeho přesun byl výjimečný tím, že šlo o nezvykle velké stavení, zatímco ostatní, jednopatrové příbytky byly mnohem skromnější.

Místní obyvatel Edward Stancil nevěřil, že hausbót dvoudenní pouť zálivem přežije. „Je to ošidné. Má zaděláno na to, aby šel pod vodu,“ řekl severu The San Francisco Standard. „Byl to největší hausbót, který v Redwood City měli,“ dodal.

Na stěhování dvoupatrového příbytku dohlížela i americká pobřežní stráž.

Do vln Pacifiku se zřítil kus legendární pobřežní silnice

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám