Hlavní obsah

Špatná věc ve špatný čas, hodnotí interview Meghan a Harryho víc než polovina Britů

Okamžitě po pondělním odvysílání interview Harryho a Meghan na Britských ostrovech se rozběhly průzkumy, které měly za úkol zjistit, jak se na bývalé členy královské rodiny dívá britská veřejnost. Zhruba 53 procent si myslí, že interview bylo špatným nápadem a zhruba 54 procent, že přišlo v nevhodnou dobu. Výsledky se však v jednotlivých skupinách velmi liší a postoj Britů ke královské rodině se mění i s ohledem na věk tazatelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud měl rozhovor za cíl vylepšit veřejné mínění o princi Harrym a vévodkyni Meghan, tak selhal. V průzkumech pár Sussexových drží stejnou pozici, v některých si dokonce pohoršil. Nabízí se tak názor některých kritiků, podle nichž byl rozhovor primárně určen pro americké publikum.

Podle průzkumu společnosti JL Partners, zveřejněného bulvárním deníkem Daily Mail, si 33 procent Britů myslí, že Harry s Meghan udělali správnou věc, zhruba 53 procent je přesvědčeno o opaku.

Královna chce osobně zjistit, který člen rodiny se ptal na barvu Archieho kůže

Koktejl

Většina Britů rovněž nepovažuje za šťastné načasování rozhovoru do doby, kdy se svět zmítá v pandemické krizi a princ Philip je hospitalizován. Je o tom přesvědčeno 54 procent Britů, zatímco 30 procent respondentů považovalo načasování za správné.

Chtěla jsem se zabít. V královské rodině se báli o barvu kůže dítěte, uvedla Meghan

Koktejl

Na otázku, o tom, kdo podle nich vyšel z interview hůř, tazatelé ve 49 procentech případů odpověděli, že královská rodina, ve 32 procentech pak Harry a Meghan. Podstatně více pak byli tazatelé rozpolceni v tom, komu by věřili. V 37 procentech věří spíše královské rodině, v 35 procentech Sussexovým.

Oblíbenost se mění s věkem

Podle analytické skupiny YouGov rozhovor příliš postoje veřejnosti ke královské rodině a Harrymu s Meghan nezměnil. Oproti datům pocházejícím z minulého čtvrtka královská rodina ztratila sympatie 2 procent respondentů, nyní s ní sympatizuje 36 procent tazatelů. Sympatie s vévodou a vévodkyní ze Sussexu vzrostly z 18 procent na současných 22.

Kdo se bál „tmavého” dítěte Meghan? Jeden žhavý kandidát odpadl

Koktejl

Velký rozdíl tradičně při hodnocení královské rodiny bývá mezi věkovými kategoriemi a ani momentální průzkumy nejsou výjimkou. Podle YouGov si zhruba 61 procent tazatelů ve věku 18 až 24 let myslí, že královská rodina zacházela s Harrym a Meghan nefér. V této skupině si 13 procent tazatelů myslí opak.

Meghan obvinila Buckinghamský palác ze šíření lží

Koktejl

S rostoucím věkem se pak sympatie tazatelů přiklánějí na stranu královské rodiny. V kategorii 29 až 49 let je to ještě 40:23 ve prospěch Sussexů, věková kategorie 50 až 64 už si v 39 procentech případů myslí, že královská rodina jednala fér a 20 procent že nikoliv. V kategorii 65+ si pak už rovná polovina přiklání k tomu, že rodina jednala férově, opak si myslí pouhých 15 procent.

Meghan šikanovala zaměstnance paláce, tvrdí „objevená” stará stížnost

Koktejl

Na žebříčcích popularity jednotlivých členů královské rodiny se nic nemění, tedy kromě výraznějšího propadu vévodkyně Meghan. V rámci tzv. net ratingu (tazatel odpovídá, zda osobu vnímá pozitivně – kladný bod, nebo negativně – záporný bod) si Meghan horšila o šest bodů (-8) a po princi Andrewovi (-73) je druhou nejméně oblíbenou osobou z královské rodiny. Nejoblíbenější je stále královna Alžběta II.

Reklama

Výběr článků

Načítám