Hlavní obsah

Španělé se ponořili do tun rajčat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VALENCIE

Účastníci tradičního svátku Tomatina ve východošpanělské obci Buňol nedaleko Valencie se úderem středečního poledne potopili do rajčat. Největší tomatová bitva na světě se podle zvyku rozpoutává každou poslední srpnovou středu a letos se jí zúčastnilo nebývalých čtyřicet tisíc návštěvníků.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Červenou munici na místo dopravilo šest nákladních vozů. Bojovníci tak měli k dispozici více než sto tun rajčat.

Nemrskali ale po sobě jednotlivými kusy bezhlavě, i zde platila určitá pravidla. Každé rajče mohlo být na protivníka vhozeno teprve poté, co jej útočník pořádně v ruce rozmačkal.

Akci přenášela španělská televize, na jejíchž záběrech bylo možné sledovat osoby po kolena brouzdající v tomatové šťávě, mnozí v ní dokonce takřka plavali, vyčnívala jim jen hlava.

Útok z domova

Někteří obyvatelé obce, v níž žije asi deset tisíc lidí, se však svátku raději nezúčastnili a dali přednost podívané ze svých oken či balkónů. Přesto si občas neodpustili škodolibý úmysl a nějakým tím rajčetem do účastníků na ulici zamířili.

Tradice každoročně láká stále více zahraničních turistů, letos se jí zúčastnili hlavně hosté z Japonska, kteří se s chutí zapojili do dlouhotrvající bitky.

Obecní úřad i policie se na tomatové řádění předem důkladně připravili. Po ulicích kolovali strážníci, kteří nakonec žádné výtržnosti nezaznamenali.

Na veřejných prostranstvích bylo dále nainstalováno pět set sprch, bojovníci je ale příliš nevyužili a raději se při očistě ponořili do vody v okolní řece. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám