Hlavní obsah

Sova zanechala na skle přízračný otisk a poté beze stopy zmizela

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kendall

O sovách se říká, že mají perfektní zrak. Je však jedna věc, která jim stejně jako ostatním ptákům dělá obrovské potíže - skleněné tabule. V britském městě Kendall v hrabství Cumbria jedna sova narazila do okna obytného domu a zanechala po sobě dokonalý otisk na skle.

Článek

Silueta sovy, vytvořená z prášku, který chrání tomuto ptákovi rostoucí peří, majitelku domu Sally Arnoldovou značně vyděsila. Silueta je totiž nesmírně detailní a ukazuje nejen přesný otisk křídel, ale stejně tak i jednotlivé části hlavy ptáka. Právě to přivedlo ženu na domněnku, že musel být náraz do skla velmi prudký.

"Naší první myšlenka putovala směrem k sově. Okamžitě jsem otevřela okno, abych se přesvědčila, že není někde pod oknem zraněná. Naštěstí po ní nikde nebylo ani vidu ani slechu. Doufám, že v pořádku odletěla pryč, maximálně tak s bolestí hlavy," uvedla majitelka domu.

Experti z Royal Society for the Protection of Birds (RSPB) se domnívají, že do skla narazil puštík obecný, tedy nejhojnější zástupce sovy v celé Evropě. Usuzují tak podle velikosti otisku a toho, že právě puštík obecný se často vyskytuje v zahradách u domů.

"Ten náraz musel být pro ptáka velmi nepříjemný, ale zdá se, že toto nepříjemné setkání přežil. Bohužel velké množství ptáků takové štěstí nemá," řekl Val Osborne z RPSB, který doporučuje majitelům domů, aby učinili okna pro ptáky viditelná. Žaluzie, rolety i lesklé jednostranné nálepky na okno by podle jeho slov zabránily zbytečným úmrtím ptáků, kteří nejsou schopni svým zrakem obyčejná okna zaznamenat.

Reklama

Výběr článků

Načítám