Hlavní obsah

Souboj Davida s Goliášem: Malý krab vyhrál nad aligátorem

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Phil Lanoue zachytil v Jižní Karolíně neobvyklý zvířecí souboj. Aligátor si tam chtěl pochutnat na krabovi, zdánlivě snadná kořist se ale začala bránit a nebojácně štípla plaza klepetem do čumáku. Zaskočený aligátor se už na nic nezmohl a odplaval s prázdnou.

Foto: Phil Lanoue, Profimedia.cz

Aligátor se tiše plížil ke krabovi...

Článek

Šedesátiletý Lanoue vyrazil s foťákem do státního parku Huntington Beach, který se nachází nedaleko jeho bydliště. V jednu chvíli si všiml aligátora, jak se tiše přibližuje ke krabovi u břehu.

Foto: Phil Lanoue, Profimedia.cz

Krab se ale nedal a na většího soupeře zaútočil

„Aligátor se ke krabovi plížil a doufal, že ho překvapí. Starší a zkušenější plaz by tomu plížení tolik nedal a zvolil by spíš rychlé chňapnutí, ale to nebyl styl tohoto mladého jedince,“ popisoval fotograf situaci pro MailOnline.

Přílišná opatrnost se aligátorovi nevyplatila, krab totiž jeho přítomnost vycítil, prudce se obrátil a mnohem většímu soupeři se postavil a v zoufalé obraně mu klepetem sevřel špičku čumáku.

Foto: Phil Lanoue, Profimedia.cz

Aligátor se vysmekl ze sevření, čehož krab využil k úniku

„Zaskočený aligátor trhl hlavou do strany, aby se osvobodil, zatímco krab utekl o kus dál a ponořil se do vody s klepety vystrčenými nad hladinu,“ řekl Lanoue.

Krabův manévr se nakonec ukázal jako úspěšný. Krokodýl totiž otráveně odplul pryč a nechal svou zamýšlenou kořist na pokoji.

Foto: Phil Lanoue, Profimedia.cz

Aligátor otráveně odplouvá pryč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám