Hlavní obsah

Sněžní levharti „in flagranti“. Kamery v čínské rezervaci pořídily unikátní záběry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamery na severozápadě Číny pořídily vzácné záběry dvou pářících se irbisů, známých také jako sněžní levharti. Záběry z konce března zveřejnila správa přírodní rezervace Qilian Mountain.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamery zachytily páření dvou irbisůVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech je nejprve vidět, jak si samec irbisa samičku namlouvá, aby pak následně „přešel do akce“. Je to poprvé, co byla taková událost zachycena na kameru.

„Sezóna páření irbisů je obvykle mezi lednem a únorem. Samec pozná, jestli je samička v říji, podle její moči. Pokud ano, pak ji samec vystopuje,“ řekl Ma Duifang, šéf týmu studujícího divoká zvířata v přírodní rezervaci.

Ma také dodal, že takové záběry jsou extrémně ojedinělé, nejen v Číně, ale i po celém světě. Podle něj budou velmi užitečné pro studium chování irbisů.

Irbisové jsou ohrožený druh a v Číně jsou pod státní ochranou. Žijí v horských oblastech, ve dvou a půl až čtyřech kilometrech nad mořem. Kolem 60 procent světové populace irbisů žije právě v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám