Hlavní obsah

Smrtelně jedovaté měchýřovky zaplavily pláže anglického hrabství

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na několika plážích v anglickém Cornwallu se objevily měchýřovky portugalské. Tato stvoření z mořských hlubin jsou pro člověka smrtelně jedovatá. Na pláže se měchýřovky dostaly vlivem nedávných bouří.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na britských plážích se objevila extrémně nebezpečná měchýřovka portugalskáVideo: AP

 
Článek

Měchýřovka portugalská, jejíž žahavá vlákna dosahují délky dvaceti metrů, není samostatným živočichem. Je to kolonie organismů, kdy tělo jednoho jedince, který se změnil v plovák v podobě galéry nebo načervenalého igelitového sáčku, vyživuje ostatní. Na žahavých vláknech jsou nematocysty, vystřelující harpunovité šipky s neurotoxinem.

Zmije letos uštkla už nejméně 15 lidí. Ránu nezaškrcujte ani nevysávejte

Domácí

Měchýřovka žije v teplých vodách Atlantiku, v Indickém oceánu i v Pacifiku. Na cornwallských plážích byly první měchýřovky spatřeny už 6. října. Úřady proto plavce před nebezpečím, které plyne z přítomnosti těchto tvorů ve vodě i na písku, varují.

Pokud by se člověk přece jen dostal do kontaktu s medúzou, první pomoc je následující: Odstraňte všechna přisátá chapadla rukavicí, klackem nebo ručníkem. Za každou cenu se vyhněte dalšímu kontaktu s kůží. Ránu nemyjte, pouze ji opláchněte mořskou vodou. Poté na ránu přiložte ledový obklad. Vyhledejte neprodleně lékařskou pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám