Hlavní obsah

Slovenské včelaře rozčílil falešný med

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Některé sklenice s medem, které se objevují na pultech slovenských obchodů, obsahují jen sladkou hmotu, která má do přírodního produktu daleko. Tento falešný med totiž obsahuje maximálně 30 procent medu čistého. Televizi Markíza to potvrdili slovenští včelaři, kteří vyzývají úřady, aby proti dovozu falešného medu zakročily.

Foto: Stanislava Dvořáková

Interaktivní výstava splnila přání stát se statečným bojovníkem a změřit své síly s mamutem.

Článek

"Větší část falešného medu tvoří glukózový sirup připravovaný z kukuřice," upozornil včelař Dušan Dedinský. Odborníci z výzkumných ústavů však tuto informaci nepotvrdili, protože nemají k dispozici potřebnou metodiku na zjišťování obsahu medu.

Slovenští včelaři považují za falešný především med dovážený z Polska. Ten je sice na obalu označen jako umělý, ale toto upozornění je natolik nenápadné, že spotřebitel si ho vůbec nevšimne. "Pokud se zjistí, že je falšovaný, musí být stažen z trhu," domnívá se Dedinský.

Falešný med nemá pelové složky ani enzymy, které med obsahuje, což mimo jiné ovlivňuje i jeho chuť a samozřejmě hodnotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám